latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Deficit obilježio i prošlogodišnju spoljnotrgovinsku razmjenu BiH

Izmjene zakona kako bi se omogućilo korišćenje fondova za razvoj poljoprivredne i drugih vidova proizvodnje, zaštita interesa u tijelima kao što je CEFTA, ali i pronalazak novih tržišta – dio je mjera kojima se želi sačuvati domaća privreda, a koje su danas istaknute na predstavljanju spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini.

Izvoz 11,8 milijardi, uvoz malo manji od 20 milijardi maraka – deficit je obilježio prošlogodišnju spoljnotrgovinsku razmjenu BiH. Razlozi za pad izvoza od 3,17 %, kažu u Spoljnotrgovinskoj komori, mogu se tražiti u kosovskim taksama, mostarskom Aluminijumu, ali i padu industrijskog uvoza u Njemačku, promjeni fiskalne politike u Italiji i Bregzitu.

Kada je riječ o partnerima, stanje se nije promijenilo.

- Njemačka, Hvratska, Srbija, Italija i Austrija još uvijek prednjače u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa BiH na šta smo veoma ponosni, a vidjećete, zapravo, da je naša spoljnotrgovinska razmjena zapravo najveća sa zemljama članicama EU - ističe Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Evropskom unijom učestvuje sa 72 % izvoza i 68 % uvoza. Drugi najznačajniji partner je CEFTA, u okviru koje je po obimu razmjene najbitnija Srbija, u koju su se najviše izvozili koks i električna energija, a uvozila naftna i ulja od bitumenskih minerala, kao i ulje od suncokreta. Upravo u okviru CEFTE, kojom BiH predsjedava od prošlog mjeseca, insistiraće se na rješavanju sporova, ali i većem angažmanu predstavnika iz BiH.

 -Na ravnopravan način, u skladu sa normativima, i entitetsko predstavljanje biće i te kako vidljivo. Želim da svaki put kada idem u Brisel zajedno sa mnom idu i entitetski ministri i da zajedno radimo otvoreno i hrabrije na nekim pitanjima kao što su spoljnotrgovinski promet unutar CEFTE ćime ćemo da zaštitimo našu proizvodnju - rekao je Staša Košarac,ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izrazivši nadu da će BiH u ovoj godini postati članica Svjetske trgovinske organizacije, Košarac je istakao i da svi koordinisano moraju da rade na pronalasku novih tržišta, te dodao kako je otvorena revizija o zabrani izvoza čelika u Evropsku uniju s ciljem da se BiH izuzme iz tih mjera unije.

Govoreći o eventualnim posljedicama virusa korone, Košarac je istakao da su u toku analize koje će utvrditi moguće posljedice pojave ovog virusa na spoljnotrgovinsku razmjenu BiH i Kine.