latinica  ћирилица
19/02/2020 |  07:46 ⇒ 08:45 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Amerika vraća oružje u Siriju - koristi se protiv turske vojske i civila

Situacija u sirijskim regionima u kojima SAD drže kontrolu se komplikuje budući da je od početka godine iz Iraka američka vojska vratila velike količine oružja iz Iraka u Siriju koje se koristi protiv turskih snaga i civila, izjavio je šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u toj zemlji Oleg Žuravljov.
Sirija (foto:AP Photo/ Hammurabi's Justice News) -
Sirija (foto:AP Photo/ Hammurabi's Justice News)

Kako je precizirao, američka komanda je od početka godine prebacila 13 konvoja sa preko 80 jedinica oklopne tehnike, preko 300 kamiona sa različitim tipovima oružja, municije i drugih materijalnih sredstava.

- Američko oružje se koristi u borbama protiv brojnih militantnih grupa na teritoriji sjeverno od Eufrata, kako protiv turskih vojnika, tako i protiv civila - naglasio je on.

Žuravljov je upozorio da se, s tim u vezi, pogoršava humanitarna situacija imajući u vidu da militanti konstantno otvaraju vatru na naseljena mjesta, što dovodi do toga da civili masovno napuštaju svoje kuće i prelaze na teritoriju koju u svojim rukama drži sirijska vojska.

- Kroz kontrolni punkt Salhijah, u blizini grada Dejr el Zor, od početka godine prošlo je 23.000 sirijskih civila, od kojih je najviše bilo porodica sa djecom - dodao je on.