X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/02/2020 |  08:14 ⇒ 09:13 | Izvor: SRNA

Majkić: Bošnjaci nikada nisu željeli da razgovaraju o definisanju granične linije

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da Bošnjaci nikada nisu željeli da razgovaraju o definisanju granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH iako je Srpska u više navrata pokretala to pitanje.
Dušanka Majkić (Foto: D.S/klix.ba) -
Dušanka Majkić (Foto: D.S/klix.ba)

- Mi smo taj problem načinjali prethodnih godina više puta. To smo činili na način da Savjet ministara treba da pokrene tu aktivnost na bazi pripremljenog materijala koji je Republika Srpska gotovo u cijelosti napravila - rekla je Majkićeva Srni.

Ona je podsjetila da je ranije postavljala poslaničko pitanje u vezi sa definisanjem granične linije između Republike Srpske i FBiH, te da je dobila odgovor da Savjet ministara treba da formira radno tijelo koje će se baviti time.

- Tražili smo da se u to uključi i Eufor, čak mislim da je trebalo da stav da i NATO. Rečeno nam je da će se Eufor uključiti kada bude smatrao da treba - navela je Majkićeva.

Kada je riječ o izjavi federalnog premijera Fadila Novalića da FBiH neće učestvovati u razgovorima o definisanju granične linije između entiteta, Majkićeva je rekla da Bošnjaci nikada neće da razgovaraju o nečemu što ne ide u njihovu korist, kao i da na njihov stav jedino može uticati međunarodna zajednica.

Majkićeva smatra da dogovor o definisanju granične linije nije nemoguće ostvariti, ali da će tome prethoditi teška politička borba.

Ona je ocijenila da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske sa posebne sjednice u kojima se, između ostalog, poziva na nastavak pregovora sa Vladom FBiH o definisanju granične linije, predstavljaju ustavne odluke.

- Republika Srpska uradila je ono što je njeno ustavno pravo i nadležnost. Ti zaključci ne zadiru u ono što je ustavna nadležnost BiH - ocijenila je Majkićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedjeljak, 17. februara, zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.