latinica  ћирилица
19/02/2020 |  08:30 ⇒ 08:55 | Autor: Nezavisne

Banjaluka: Gradnja kružnog toka kod "Lesnine" od marta?

Sredinom marta i početkom građevinske sezone trebalo bi da počne izgradnja kružne raskrsnice kod "Lesnine", rekli su za Nezavisne u Putevima Republike Srpske.
Na proljeće izgradnja kružnog toka kod "Lesnine" (foto: google.com/maps) -
Na proljeće izgradnja kružnog toka kod "Lesnine" (foto: google.com/maps)

Postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 u Ulici knjaza Miloša sa ulicom Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljića je završen i izabrano je preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša.

- U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođačem radova. Po završetku ovog postupka moći će se preciznije govoriti o početku radova na ovoj kružnoj raskrsnici - istakli su u Putevima Republike Srpske, u čijoj nadležnosti je ovaj projekat.

Prema njihovim riječima, rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od uvođenja izvođača u radove.

- Vrijednost projekta izgradnje ove kružne raskrsnice je oko 1,3 miliona KM - dodali su iz ovog preduzeća.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, istakao je da grad trenutno rješava imovinsko-pravne odnose.

- U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske imali smo sastanak o dobijanju građevinske dozvole za ovaj projekat, tako da će grad svoj dio veoma brzo završiti. Ovaj projekat je veoma značajan i bitan, to je jedno od najvećih saobraćajnih čvorišta u gradu - naglasio je Sandić.

Podsjeća da su na ovom koridoru izgrađene kružne raskrsnice kod tržnog centra "Delta planet", kod Rebrovačkog mosta i na Istočnom tranzitu te da je sada ova saobraćajnica najopterećenija.

- Ovom raskrsnicom i izgradnjom Ulice Ivana Gorana Kovačića spojićemo istočni i zapadni tranzit i omogućiti bolji i brži protok saobraćaj - rekao je Sandić.

Kružna raskrsnica kod "Lesnine" jedna je od tri planirane koje Gradska uprava radi u saradnji sa "Putevima Republike Srpske" u nastojanju da se smanje gužve na staroj gradiškoj cesti.

Druga je kod škole "Ivan Goran Kovačić" prema Trapistima i treća kod "Hiperkorta" u Dervišima.

Zbog bezbjednosti pješaka koji se kreću u blizini raskrsnice kod "Lesnine" planirana je i izgradnja trotoara od raskrsnice prema tržnom centru "Tropik".

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da je u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju Ulice Ivana Gorana Kovačića.

- Ideja je bila da imamo četiri saobraćajne trake, ali zbog suženja od hotela "Ćetojević" morali bismo ući u problem imovinskih odnosa, što je veoma skupo, nepovoljno i trajalo bi dugo. Prvom fazom tražimo rješenje koje je sprovodivo da imamo četiri saobraćajne trake do skretanja kod "Tropika" - istakao je Sandić.