latinica  ћирилица
19/02/2020 |  10:28 ⇒ 11:18 | Autor: sputniknews.com

Erdogan: Nezadovoljni smo pregovorima, krećemo u novu vojnu akciju

Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je da počne vojnu operaciju u toj oblasti, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Ukoliko zemlje sa kojima vodimo pregovore ne učine ništa u Idlibu, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke. Za sada nismo vidjeli nikakve rezultate pregovora koji bi nas zadovoljili. U potpunosti smo spremni da pokrenemo svoju operaciju u Idlibu, pitanje je samo vremena. Možemo je započeti u svakom trenutku, to je za nas od ključne važnosti - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao i da je o mogućoj operaciji u Idlibu razgovarao i sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

- Idlib nećemo ostaviti režimu koji očigledno ne razumije našu odlučnost. Rješeni smo da pretvorimo Idlib u bezbjedno mjesto za civile i za Tursku, po svaku cijenu - zaključio je Erdogan.

Prethodno je saopšteno da je Erdogan pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada kako bi obustavio ofanzivu sirijske vojske u Idlibu i do kraja februara napustila zonu gdje su razmješteni turski kontrolni punktovi.

Istovremeno, Erdogan je zaprijetio da će, ukoliko se to ne dogodi, pokrenuti vojnu operaciju u toj sirijskoj provinciji.

Inače, prva faza pregovora o Idlibu održana je prošle sedmice u Ankari i to u svjetlu eskalacije tenzija na sjeverozapadu Sirije. Druga faza održana je početkom sedmice u Moskvi.

Povezane vijesti:

Kremlj odgovara Erdoganu: I mi smo nezadovoljni