latinica  ћирилица
19/02/2020 |  11:46 ⇒ 11:50 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Niko nije obećao teroristima da ih neće dirati

Rusija u sirijskom Idlibu podržava sirijsku vojsku koja samo odgovara na provokacije, jer niko nikad nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev)

- Јoš nije formiran demilitarizovani pojas duž cijelog oboda idlibske zone. Štaviše, nastavljaju se napadi na položaje sirijske armije i civilne objekte, kao i pokušaji napada na našu vazduhoplovnu bazu u Hmejmimu - rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Јordana Huseinom Abdulom as Safadijem u Moskvi.

Lavrov je istakao da sirijske oružane snage odgovaraju na neprihvatljive provokacije i samo potvrđuju posvećenost sporazumima o Idlibu, uključujući i sporazume o poštovanju režima prekida vatre.

- Mi ih podržavamo u tome. Nikad niko nije obećao teroristima da ih neće dirati u idlibskoj zoni. Pročitajte sporazume predsjednika Rusije i Turske i sve će doći na svoje mjesto - izjavio je Lavrov.

Rusko-turski sastanak u Moskvi bez rezultata

Lavrov je takođe saopštio da ruska strana na sastanku sa turskom delegacijom nije postavljala nikakve nove zahtjeve kada je riječ o sirijskom Idlibu.

- Na tursko-ruskim pregovorima nije postignut konačan rezultat po pitanju poštovanja sporazuma o Idlibu koje su postigli predsjednici Rusije i Turske. Nismo imali nove zahtjeve jer smatramo da je potrebno realizovati sve ono o čemu su se dogovorili naši lideri - objasnio je Lavrov.

On je dodao da će Moskva nastaviti da sarađuje s Ankarom po pitanju Idliba, uključujući i saradnju na najvišem nivou. Međutim, ruski ministar je precizirao da za sad nema informacija o sastanku Putina i Erdogana.

Ranije je Erdogan izjavio da Turska nije zadovoljna pregovorima s Rusijom o sirijskom Idlibu i da je spremna da počne vojnu operaciju u toj oblasti.

Povezane vijesti:

Kremlj odgovara Erdoganu: I mi smo nezadovoljni