latinica  ћирилица
19/02/2020 |  12:00 ⇒ 12:00 | Autor: banjaluka.net

Banjalučki SDS protiv Stanivukovića?

Poslije jučerašnjeg, burnog okršaja sa Sonjom Karadžić Јovičević, dovedena je u pitanje podrška SDS-a kandidaturi PDP-ovog Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke, tvrde visokopozicionirani članovi Gradskog odbora SDS-a.
Draško Stanivuković (foto: banjaluka.net) -
Draško Stanivuković (foto: banjaluka.net)

Prema tvrdnjama više izvora iz vrha banjalučkog SDS-a, jučerašnji, po njihovom mišljenju, potpuno nepotrebni sukob sa potpredsjedenicom parlamenta i uticajnom SDS-ovkom koju je nazvao "režimskim čovjekom koji zabada nož u leđa cijeloj opoziciji", Stanivuković je sam zatvorio vrata za eventualnu podršku SDS-a na izborima u Banjaluci, piše Banjaluka.net.

Ovaj sukob je, tvrde, ojačao stavove uticajne frakcije u banjalučkom SDS-u koja odavno ima debele rezerve prema Stanivukovićevoj kandidaturi.

Јoš od prošle godine, kad je sam, ne pitajući bilo koga za mišljenje, sebe promovisao kao zajedničkog kandidata opozionog bloka, u dobrom dijelu banjalučkog SDS-a preovlađuje stav da ga ne bi trebalo podržati ili, da budemo tačnije, ta saradnja bude uslovljena prijedlogom drugog kandidata PDP-a.

Nekog ozbiljnijeg, mislimo, pri čemu, kao najprihvatljiviji, kotiraju Јelena Trivić ili Mladen Ivanić.

Poslije jučerašnjeg okršaja sa Karadžićkom, ova rezerva dobija još više ne snazi, u toj mjeri da gotovo više niko od uticajnih SDS-ovaca u Banjaluci ne prepoznaje Stanivukovića kao zajedničkog kandidata – navodi Banjaluka.net.

Kako ističu, nepotrebna svađa sa kćerkom Radovana Karadžića došla je u veoma nezgodnom trenutku, odnosno dok se se pripremaju i oficijelni razgovori između dvije partije o eventualnom zajedničkom kandidatu. A, kako stvari, trenutno stoje, malo je vjerovatno da u banjalučkom SDS-u postoji većina koja bi podržala Stanivukovićevu kandidaturu.

Osim par ljudi, poput odbornika Aleksandra Petkovića, niko ozbiljan u banjalučkom SDS-u ne prepoznaje Stanivukovića kao kandidata koji bi mogao da pobijedi tako nadmoćnog protivkandidata, kao što je Igor Radojičić. Po našem, gotovo nepodijeljenom mišljenju, neuporeduivo prihvatljiviji i bolji kandidat bila bi Јelena Trivić, koja je, i po obrazovanju i dosadašnjoj karijeri, mnogo bolji protivkandidat Radojičiću. Da stvar bude povoljnija, Trivićka nema apsolutno nijednu mrlju u biografiji za koju bi se mogao "uhvatiti" SNSD, dok Stanivukovića, pored izražene nepromišljenosti i očiglednog neiskustva, mogu "izazivati" sumnjivo stečenim bogatstvom, ali i nepotrebnim gafovima, poput ulaska u sukob sa vladikom Јefremom, i to u trenutku dok znamo koliko je važna podrška SPC-a, koliko god ona bila ispod javnog radara – navodi Banjaluka.net.

Kako god bilo, banjalučki SDS se već nekoliko mjeseci nije javno izjasnio da li podržava ili ne Stanivukovićevu kandidaturu, iako ju je PDP samostalno, bez prethodnih razgovora sa koalicionim partnerima, promovisao još krajem novembra prošle godine. Za konačnu odluku, doduše, imaju još dosta vremena, pošto se izborne liste prijavljuju do polovine juna ove godine.

Od ostalih, pomena vrijednih partija iz opozicnog bloka, Stanivuković u ovom trenutku, može računati samo na podršku dvoje aktuelnih odbornika u gradskom parlamentu, Saše Lazića i Mirne Savić Banjac, koji su, po izlasku iz Čavićevog NDP-a, oformili soptveni politički pokret. U isto vrijeme, u "Pokretu pravde", koji okuplja članove grupe "Pravda za Davida", imaju debele rezerve prema Stanivukovićevoj kandidaturi, ne praštajući mu to što je iznevjerio obećanje da neće ući u skupštinu sve dok se ne riješi slučaj stradanja Davida Dragičevića.