X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/02/2020 |  12:42 ⇒ 15:49 | Izvor: TANЈUG

Kurti ukida takse?

Premijer tzv. Kosova Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom donijeti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksa na proizvode iz Srbije.
Priština  (Foto: Sputnik / Natalya Grebenyuk) -
Priština (Foto: Sputnik / Natalya Grebenyuk)

Kako je rekao, to će učiniti uz mjere reciprociteta koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača, prenijela je prištinska Koha.

Portal Kosovo onlajn prenio je, međutim, precizniju najavu da je Kurti rekao da će takse uskoro biti zamijenjene recipročnim mjerama radi zaštite lokalnih proizvođača. Medij takođe prenosi da je taksa na srpsku robu odluka koju je donijela prethodna vlada.

Kurti je, kako Tanjug prenosi izvještavanje Kohe, na drugoj konvenciji kosovskih proizvođača govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub kosovskog društva i ekonomije.

- Nismo za takse kao kaznenu mjeru prema potrošačima, već za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podležu nelojalnoj praksi i konkurenciji biće zaštićeni - rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i donijeti odluku o ukidanju taksa i uspostavljanju recipročnih mjera.

Kurti je, kako se navodi, rekao da je "Kosovo nezavisna i suverena država i da će se tako i ponašati".

Govoreći o projektu "mini-Šengen", Kurti je rekao da, kada je o trgovini riječ, Priština ima samo jedan interes i da je to potpuna saradnja sa Albanijom.

Dodao je da se "mini-Šengenu" protive i šefovi kluba kosovskih proizvođača.

Izvršni direktor Kluba kosovskih proizvođača Astrit Pandža govorio je o brendu i kampanji ovog kluba za "Made in Kosovo".

- Veoma smo zainteresovani da nastavimo ovu kampanju, jer su proizvodi napravljeni na Kosovu kvalitetni - rekao je.

Rekao je kako se proizvođači protive "mini-Šengenu", a što se tarife tiče, dodao je da su stavovi tog udruženja već poznati.