latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:25 | Autor: SRNA

Vještak konstatovao psihička oboljenja zaštićenog svjedoka

U nastavku suđenja desetorici pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, pročitan je nalaz vještaka Delve Baraković u kojem su konstatovana psihička oboljenja svjedokinje "S-3", kao i procjena da pojavljivanje u sudnici ne bi imalo posljedice po njeno zdravlje.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Zbog teške bolesti Barakovićeve, njen nalaz i mišljenje koje je sačinila 2013. godine pročitala je vještak sudske medicine, neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić.

Vještačenjem je trebalo utvrditi da li je "S-3" mogla svjedočiti u Sudu BiH usljed doživljenih psihičkih trauma tokom zarobljeništva u logoru u osnovnoj školi u Donjoj Mahali tokom 1992. i 1993. godine, da li može da percipira događaje iz prošlosti, te da li bi je to izložilo dodatnoj duševnoj boli što bi pogoršalo njeno psihičko stanje.

Iznoseći nalaz i mišljenje Barakovićeve, Mehmedbašićeva je navela da je liječenje "S-3" počelo 2003. godine, kada je svjedokinja imala 53 godine i kada joj je konstatovana dijagnoza šizofrenija, koja se kod nje počela manifestovati 20 godina ranije.

U dokumentu se navodi i da je prije dijagnoze šizofrenije pacijent imala psihičke smetnje, ali, naglasila je Mehmedbašićeva, ti navodi se ničim ne potkrepljuju.

Mehmedbašićeva je istakla i da je Barakovićeva imala medicinsku dokumentaciju Centra za mentalno zdravlje Brčko u kojoj je nevedeno da je pacijentica svjesna u svim pravcima, da joj je usporen misaoni tok, da nema poremećena opažanja u području čula, da je imala psihotičke epizode, te da nema suicidne namjere.

Prema riječima Mehmedbašićeve, Barakovićeva je lično uradila anamnezu "S-3" u kojoj je navela da pacijentkinja spontano iznosi doživljaje i torture koje je doživjela tokom silovanja u logoru, te da je o tome govorila bez emocija, "kao robot".

Barakovićeva je zaključila da je "S-3" procesno sposobna da svjedoči i da to ne bi pogoršalo njeno psihičko stanje.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 26. februara.