latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:27 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Uhapšeno pet lica zbog krijumčarenja 144 migranta

Policija Srbije i Bezbjednosno-informativna agencija su u saradnji sa policijskim službama BiH na području Srbije uhapsile pet lica zbog sumnje da su u BiH prokrijumčarila 144 migranata i ostvarila finansijsku dobit od oko 16.000 evra i 123.000 dinara.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

Uhapšeni su od novembra 2019. godine organizovali tranzit autobusom od Beograda do Ljubovije za 144 migranata, a potom i njihov nelegalni prelaz granice čamcem preko Drine na teritoriju BiH, s ciljem daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama EU, saopšteno je danas iz Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

Osumnjičeni su državljanin Sirije čiji su inicijali R.G. i četiri državljanina Srbije čiji su inicijali D.T, B.B, M.Z. i B.D, a uhapšeni su na području Beograda, Bajine Bašte i Ljubovije, a krivičnom prijavom je obuhvaćen i jedan osumnjičeni za kojim je raspisana policijska potraga.

Uhapšeni se terete da su izvršili krivično djelo nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenja ljudi.

Kriminalnu grupu predvodio je R.G, a migranti su plaćali od 110 do 130 evra za autobuski transport i prebacivanje čamcem preko Drine. Ostvarenu finansijsku korist od najmanje 16.060 evra i 123.000 dinara osumnjičeni su dijelili u zavisnosti od zadatka u omogućavanju nedozvoljenog prelaza granice i nedozvoljenog tranzita kroz Srbiju.

Prilikom pretresa je kod organizatora R.G. pronađeno i oduzeto 3.600 evra, dok je privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica.

Svim uhapšenim licima određeno je policijsko zadržavanje i uz krivičnu prijavu biće sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.