latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:37 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

U četvrtak nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom u četvrtak, 13. februara, bivši ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić je izjavio da mu niko nikada nije rekao za dešavanja u Velikom parku, niti je dobio neku zabilješku ili pisani dokument o tome.

Delimustafić je rekao da je 90 odsto poslova pripadalo vojnoj bezbjednosti na čijem čelu je bio Kerim Lučarević, a da je on više bio politička ličnost vezana za Predsjedništvo.

On je izjavio da je tek 2000. godine čitao u nekim stenogramima u Beogradu da su se srpski vojnici predali Teritorijalnoj odbrani i da su prešli u TO.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.