latinica  ћирилица
19/02/2020 |  15:38 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Federacija BiH odbila poziv za definisanje granične linije

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH odbio je poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje granične linije između Srpske i FBiH, prenose federalni mediji.

U obrazloženju Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH navedeno je da u skladu sa Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Na današnjoj sjednici Kolegijum je predložio da Predstavnički dom usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice da reaguju prema političkim predstavnicima koji donose odluke u suprotnosti sa Ustavom i evropskim standardima.

Predloženo je da Vlada FBiH analizira propise i zakone koji se odnose na državno zemljište u skladu sa odlukama Ustavnog suda, te pozove Parlamentarna skupština BiH da donese zakone kojima će biti propisano korištenje državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedjeljak, 17. februara, zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.

U NATO štabu Sarajevo rečeno je Srni da u skladu s Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Federacija BiH, Republika Srpska i BiH imaju obavezu uspostaviti zajedničku komisiju koja treba da sastavi dogovoreni dokument koji sadrži precizan tehnički opis međuentitetske linije razgraničenja.

Dejtonskim mirovnim sporazumom utvrđeno je da je omjer teritorija između FBiH i Srpske 51 prema 49 odsto.

Međuentitetska linija razgraničenja je duga 1.150 kilometara i zahvata 42 opštine Republike Srpske, cijepa tačno 279 katastarskih opština, te prolazi kroz 520 kilometara privatnih posjeda.