latinica  ћирилица
19/02/2020 |  15:49 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Parlament Srpske odlučiće o posjeti Mila Đukanovića (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odlučiti da li će crnogorski predsjednik Milo Đukanović posjetiti BiH.
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba)

Nakon sjednice Predsjedništva BiH Dodik je rekao da je bio protiv tačke o posjeti Đukanovića, a koja je danas ponovo predložena, te da će pokrenuti vitalni nacionalni interes.

- Glasao sam ponovo protiv te tačke koja je predložena. To podrazumijeva da će, ukoliko se poštuje odluka Narodne skupštine Srpske i iz principijelnih razloga, biti podignut vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na Narodnu skupštinu koja će odlučiti da li će Đukanović doći u BiH ili ne - rekao je srpski član Predsjedništva.

Obrazlažući zašto je protiv te posjete, Dodik je naveo da u Crnoj Gori već duže vrijeme postoji značajan nivo nestabilnosti koja privlači pažnju ne samo crnogorske, već i regionalne javnosti, te da dok je takvo stanje u Crnoj Gori bilo kakva posjeta tako visokog nivoa bi trebalo da bude prolongirana.

- Očigledno su druga dva člana Predsjedništva htjeli da nam pošalju poruku i, s obzirom na to da je riječ o problemima u vezi sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve, da, ponižavajući srpski narod, daju saglasnost da crnogorski predsjednik dođe u BiH kao da se ništa ne dešava i kao da nije važno šta se dešava u Crnoj Gori - rekao je Dodik.

On je naveo da je bio i protiv tačke koja se odnosi na identifikaciona dokumenta i potpisivanje dokumenta koje je trebalo da potpiše BiH sa SAD, iz čisto principijelnih razloga, ne davajući legitimitet odlukama.

Srpski član Predsjedništva je rekao da će nastaviti to da radi i ubuduće.

On je naveo da je na današnjoj sjednici glasao protiv da se dodijeli pomilovanje za lice koje se tereti za terorizam, te za lice koje se dovodi u vezu sa drogom, ali i za donaciju Evropske komisije od 12 miliona KM, za Republiku Srpsku, za izgradnju koridora.

- Nama ne treba nijedna odluka na nivou BiH dok ovo pitanje u vezi sa Ustavnim sudom ne bude riješeno - rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH za Srbe nije dobro mjesto za život.

- Republiku Srpsku i Srbe mrze Bošnjaci i njihova politička elita - rekao je srpski član Predsjedništva, te dodao da je više od 150.000 Srba i više od 100.000 Hrvata gradilo Sarajevo, ulažući u njegovu infrastrukturu i puteve.

Prema njegovim riječima, "sadašnji uživaoci ovog grada" pokušavaju da naprave krivce od Srbi i Hrvata koji su morali da odu iz Sarajeva.

Kada je riječ o nastavku razgovora sa SDA, Dodik je rekao da je to besmislena priča.

- Koliko je to besmisleno vidi se iz toga koliko dugo razovoraju HDZ i SDA i nema nikakvog rješenja - rekao je Dodik, te dodao da i kada su SNSD i SDA razgovarali, dogovor nije ispoštivan ili je bilo prevara.

Kao primjer prevare, on je naveo popunjavanje Savjeta ministara, odnosno imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Povezane vijesti:

Komšić i DŽaferović odredili termin posjete Đukanovića, Dodik protiv

Dodik pozvao Komšića da podnese ostavku