latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:14 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Gimnazijalci iz Niša za najbolju aplikaciju osvojili put u Porto

Tročlani tim niške gimnazije "Svetozar Marković" osvojio je putovanje u Porto na stručnu konferenciju, kao nagradu za najbolju aplikaciju "Starlajt" u okviru takmičenja "Regionalni ap izazov" u organizaciji kompanija "M:tel" iz BiH i Crne Gore, te "Telekom Srbija" - članica "Telekom Srbija grupe".

Tim "Augmentum" iz Niša će u okviru konferencije moći da učestvuje na radionicama o aplikacijama.

Žiri je odlučio da, osim ovog, putovanje u Porto dobije i tim banjalučke Gimnazije "Linuksovci" za aplikaciju "KUM - kućni menadžer" i tim Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice "Ad viktorijum" za aplikaciju "Moj red".

Učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša Vuk Marković izrazio je zadovoljstvo što je prepoznat trud i rad njegovog tima.

- Rad na aplikaciji nije bio lak, a cilj nam je bio da napravimo nešto inovativno. Aplikacija daje mogućnost da dodate dva de i tri de objekte u prostoru, te tome date novu funkcionalnost - rekao je Marković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se ova aplikacija može primijeniti u raznim oblastima, kao što je turizam, medicina i drugim.

Generalni direktor kompanije "M:tel" BiH Marko Lopičić rekao je da ovo regionalno takmičenje na pravi način promoviše kreativnost, inovativnost i timski rad, ali i predstavlja priliku mladima da pokažu talenat i znanje.

- Posebno smo ponosni jer ovo takmičenje treću godinu zaredom ima regionalni karakter, te okuplja mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH da se suoče sa poslovnim izazovima - naveo je Lopičić.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo odzivom srednjoškolaca koji su pokazali interesovanje, ali i zavidno znanje u kreiranju inovativnih aplikacija.

- Postigli smo cilj - a to je da mladima iz regiona omogućimo da se upoznaju i druže, ali i da im damo priliku da budu kreativni i razvijaju svoje sposobnosti - rekao je Ćulibrk.

On je napomenuo da su informacione tehnologije najbrže rastuća industrija sa godišnjim rastom oko 25 odsto i predstavlja budućnost regiona.

- Na ovim prostorima žive izuzetni mladi talenti koje je samo potrebno motivisati i dati im vjetar u leđa, te kvalitetno usmjeriti kako bi svoje ideje pretočili u nešto korisno - rekao je Ćulibrk.

Izvršni direktor kompanije "M:tel" Crna Gora i koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe" Vladimir Lučić istakao je da razvoj informacionih tehnologija daje priliku mladima da zarade ostajući u svojim zemljama.

- Ideja nam je upravo da ohrabrimo mlade ljude da kreativno razmišljaju, jer je internet spojio u jednu cjelinu šest milijardi ljudi i daje velike mogućnosti za poslovni razvoj - rekao je Lučić.