latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:28 ⇒ 18:31 | Autor: Večernje novosti

Trebinje: Izloženo 800 ručno urađenih kostima iz doba Nemanjića

U Trebinju je otvorena izložba originalnih rekvizita iz TV serijala "Nemanjići".
Kulturni centar u Trebinju: Izložba eskponata iz doba Nemanjića -
Kulturni centar u Trebinju: Izložba eskponata iz doba Nemanjića

U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba umetničkih i zanatskih djela namjenski rađenih za potrebe snimanja serije "Nemanjići - rađanje kraljevine".

Za potrebe serije ručno je urađeno 800 kostima i nekoliko hiljada rekvizita, umjetničkih djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spasenskog.

Postavku autora Petra Đinovića, direktora Galerija RTS, čine originalni kostimi, naoružanje, zastave, dijelovi namještaja izrađeni kao rekviziti za snimanje prvog serijala o srednjovjekovnoj srpskoj dinastiji - Nemanjićima, a prema njegovim riječima, posebno zanimljiva je bila izrada mačeva.

- Ima dosta kostima, dosta rekvizita, a posebno bih izdvojio mačeve. U razgovoru sa gospodinom koji je bio zadužen za taj dio, saznao sam da je on došao do crkvenih zapisa o tome kako se to nekada radilo, i onda se tih zapisa i držao.

On je čak napravio kovačnicu istovjetnu onoj iz tog vremena, otkopavao rudu, kalio, kovao i gledao da sve napravi što vjernije i na istovetan način - istakao je Đinović.

Ono što on posebno ističe je zanimljivost same izložbe, odnosno želju da se duhovnost tog vremana približi mladima.

- Vjerovatno nisam u potpunosti uspio, ali mi je želja bila iskrena, da mladim ljudima skrenem pažnju na taj period ovim zanimljivim eksponatima, na period Nemanjića u kojem je nastala država sa crkvom. Ta duhovnost je veoma važna. To je posebno vrijeme, iz kog se razvijalo srpsko društvo - naglasio je Đinović. 

Postavku rekvizita iz serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" u galeriji Kulturnog centra posjetioci mogu da pogledaju do 29. februara.

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" snimana je i u Trebinju.

- Za mene je zadovoljstvo što je grad Trebinje bio domaćin i tokom snimanja dela igrane serije, ali još važnije je da smo okupljeni ovdje i da imamo priliku da uživamo u ovakvoj večeri - rekla je Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.