latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:51 ⇒ 19:07 | Autor: Agencije

Glavni hrvatski tužilac podnio ostavku jer je mason

Glavni hrvatski tužilac Dražen Јelenić podnio je danas ostavku na ovu poziciju, nakon afere koja je ovih dana potresla tamošnju javnost jer se saznalo da je mason.
Dražen Јelenić (foto:Patrik Macek) -
Dražen Јelenić (foto:Patrik Macek)

Јelinić je priznao da je od 2018. godine član masonskog udruženja Veliki Orijent Hrvatske, iako smatra da time nije naštetio ugledu Državnog tužilaštva jer je svoj posao radio legalno i po zakonu.

On je još jutros tvrdio za medije da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi "o legalno osnovanom udruženju koja se zalaže za bolje stanje u društvu", pišu hrvatski mediji.

Međutim, njegova ostavka je uslijedila nakon javnog pritiska ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji mu je poručio ako sam ne odstupi da će ga Vlada razriješiti dužnosti, a to je tokom dana ponovio i premijer Andrej Plenković.

- Neprihvatljivo je članstvo u ovakvom udruženju građana, bez obzira što je ono registrovano po zakonu. Njegovo djelovanje je prekriveno velom tajne, članstvo takođe, pa tako predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog tužioca i drugih koji su članovi takvih organizacija - rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Naglasio je i da Vlada nije znala za Јelenićevo članstvo u masonskom udruženju prilikom imenovanja na dužnost.

Nakon sastanka sa ministrom, Јelenić je sam podnio ostavku, dodaju hrvatski mediji.