latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:09 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Stevandić: Bezrezervna podrška Ustavnom sudu - podrška vazalnom položaju BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da bezrezervna podrška koju Ustavni sud BiH i njegove sudije dobijaju od zemalja PIK-a, pogotovo onih iz EU, znači podršku vazalnom položaju BiH usmjerenu protiv njenog subjektiviteta i suvereniteta, jer nema suverene zemlje sa stranim sudijama, već samo protektorata.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Oni koji se tome raduju iz bošnjačkog političkog establišmenta, raduju se da budu protektorat i mogli bi od Srba naučiti šta znači suverenost i postojanje vlastitih institucija - rekao je Stevandić za Srnu.

Prema njegovim riječima, s jedne strane se čuje priča bošnjačkog establišmenta o funkcionalnoj i suverenoj BiH, dok s druge strane podilaze onima koji tu drže strane sudije i podržavaju ih.

- To je manjak državotvorne svijesti i ono što BiH uvijek vraća nazad i vodi u sukobe i diskriminaciju jednog naroda. To joj neće dozvoliti da ima neku izvjesnu budućnost - zaključio je Stevandić.

U izjavi Savjeta za sprovođenje mira u BiH, koju nije podržala Ruska Federacija, navedeno je da Upravni odbor PIK-a još jednom izražava bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija.

U saopštenju PIK-a navodi se da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.