latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:25 | Autor: SRNA

Dačić: Licemjeran izostanak reagovanja na najave lobiranja Tirane i Prištine

Izostanak reagovanja međunarodne zajednice na najave Tirane da će sa Prištinom sklopiti sporazum o zajedničkim troškovima za lobiranje na priznanju nevisnosti samoproglašenog Kosova, pokazuje vrhunac licemjerja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je upozorio na činjenicu da je bez ijednog komentara zvaničnika takozvane kvinte - SAD, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije, kao i EU, ostala najava albanskog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja da će na zajedničkoj sjednici vlada Albanije i samoproglašenog Kosova u Skadru potpisati sporazum o zajedničkim troškovima za lobiranje za priznanje Kosova.

- Dok svakodnevno vrše pritisak da Srbija odustane od kampanje za povlačenje priznanja Kosova, ni reč ne kažu o zajedničkom lobiranje Kosova i Albanije za priznanje Kosova - rekao je Dačić za Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Srbije upitao je da li to znači da oni podržavaju kampanju za priznanje samoproglašenog Kosova, a protive se kampanji Srbije za povlačenje priznanja.

On je zaključio da njima zapravo smeta što je broj zemalja koje priznaju samoproglašeno Kosovo spao na manje od polovine članica UN.