latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:40 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Ko poštuje, a ko nekažnjeno krši Dejton?

Ko u BiH poštuje, a ko nekažnjeno krši Dejtonski mirovni sporazum najbolje potvrđuje aneks dva, koji propisuje međuentitetsko razgraničenje Republike Srpske i Federacije BiH!? Nakon što je jednim od zaključaka Narodna skupština "podsjetila" Federaciju na obavezu formiranja Komisije za definisanje međuentitetske linije, iz Federacije je ekspresno stigao odgovor da u toj Dejtonskoj zaostavštini neće učestvovati. No i iz NATO-a je odgovoreno Federaciji - međuentitetska linija razgraničenja nije stvar želje već obaveze!

Postalo je već pravilo! Kada se sarajevski političari sa lažnim oreolom legalista, "devastirano" u zakone, ustave, sporazume... "zaklinju" u praksi upravo suprotno čine. Najrapidnije ih krše! Od posljednjih zaključaka Narodne skupštine Srpske, orkestrirano i dramatično na meniju im je Dejtonski mirovni sporazum. Kroz glib vlastitog tumačenja provlače ga predstavnici sarajevske zakonodavne i izvršne vlasti, partijski poletarci i grupacije.

Zaboravljajući, između ostalog, Aneks 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je jasno precizirao kako "debeli" flomaster dejtonskih kartografa konvertovati u "tehničku olovku" na terenu.

- Aneks dva Dejtonskog sporazuma kaže da su trebala davno da budu utvrđena međuentitetska linija razgraničenja kako se to zvanično zove, a šta ste imali juče izjavu gospodina Novalića šta kaže – ne dolazi u obzir ili ne pada mi napamet, a što bi nama palo napamet kao neko moranje, što oni misle da treba, ili ćemo se dogovoriti da bude Bosne ili se nećemo dogovoriti ni o čeumu i onda naravno nema Bosne - rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

No čim se "granica" spomene, Sarajevo proključa. Nakon federalnog premijera, ekspresno je reagovao i federalni parlament – ne prihvataju poziv Narodne skupštine da se definišu unutrašnje granice. Isti stav i oba sarajevska člana Predsjedništva BiH.

- To je jedna potpuno bespotrebna stvar jer nama ne trebaju nikakve linije unutar BiH. Znate li da ta linija može samo na kartama da postoji, na geografskim kartama, na planovima, na terenu. Ne smije da postoji, to je direktna odredba Dejtonskog mirnovnog sporazuma aneksa dva - rekao je Šefik DŽaferović.

Ili su DŽaferović, Novalić i njihovi sarajevski istomišljenici čitali neki drugi, pogrešan Dejtonski sporazum ili pročitano nisu baš najbolje razumjeli. Tumačenje im nude i iz Sarajevu omiljenog NATO štaba. U odgovoru navode da Federacija BiH, Republika Srpska i BiH imaju obavezu da uspostave zajedničku komisiju koja treba da reguliše međuentitetsku liniju.

Precizan tehnički opis međuentitetske linije razgraničenja predstavlja ispravljanje odstupanja od plus-minus 50 metara, na originalnoj dejtonskoj karti koja ostaje, kako je navedeno - mjerodavna i konačna za sve svrhe.

- Ukoliko Federacija ili Vlada Federacije to stvarno ne žele, onda u tom slučaju Vlada Republike Srpske treba nakon pregovora, nakon svega toga kada se uspostavi i kada se vidi da oni to ne žele, mi sami da uradimo tu liniju razgraničenja - smatra Darko  Banjac šef Poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Lider NDP-a Dragan Čavić istakao je da odavno nije čuo većeg nepoznavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma-

- Izjava koja je potpuno antidejtonska trebala bi da bude osuđena prije svega od visokog predstavnika koji se predstavlja da tumači Dejton. Razgraničenje je neminovnost po Aneksu dva - dodao je Čavić.

No za kritiku zvanične Banjaluke, uvijek raspoložen, visoki predstavnik na sarajevsko otvoreno antidejtonsko djelovanje ponovo ćuti. Ućutali se i u delegaciji Evropske unije, raznim ambasadama.  Dok veličaju ulogu Ustavnog suda, bez stavova o ulozi bošnjačkih političara u kršenju Dejtonskog sporazuma. Analitičari i politikolozi upozoravaju da je od skandaloznog sarajevskog kršenja Dejtonskog sporazuma, samo gori, dvostruki aršini međunarodne zajednice.

- Svojim glasnim ćutanjem u BiH očigledno poručuju da je kršenje Dejtonskog sporazuma legalizovano. Ako s jedne strane federalni bošnjački političari imaju pravo da na ovaj način se odnose prema Dejtonskom mirovnom sporazumu koji smo potpisali svi, a s druge strane kažnjavate političare iz Republike Srpske stavljate ih na crne liste to doboljno govori o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice - poručio je Saša Aulić analitičar.

Podsjećamo, Dejtonskim mirovnim sporazumom utvrđeno je da je omjer teritorija između Federacije BiH i Srpske 51 prema 49 odsto. I preciziranje tog omjera trebalo bi da bude zadatak komisije koju traži Srpska, svidjelo se to Sarajevu ili NE!?