latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Ugrožena proizvodnja duvana u Semberiji i Majevici

Proizvođači duvana u Semberiji i Posavini rizikuju da ugase proizvodnju, jer su njihovi zahtjevi i protesti zbog obračuna PDV-a, ostali bez odgovora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz istih razloga, ni preduzeće Duvan iz Bijeljine ne može da organizuje ovogodišnju proizvodnju .

Hoće li hiljade hektara zemljišta, koja su decenijama bila pod duvanom u Semberiji i Posavini, ovog proljeća zarasti u korov? Ni proizvođači ni otkupljivači nemaju izbora, jer ih je Uprava za indirektno oporezivanje selektivno oporezovala, na način, tvrde, koji se ne primjenjuje nigdje više u BiH.

- Oni indirektno žele da unište proizviodnju duvana, a proizvodnja duvana je resurs Republike Srspke. Ukupna proizvidnja duvana je 98 % u Republici Srpskoj i vjerovatno da je to neki projekta, prvenstveno regionalnog centra Tuzla, koji iz nama neobjašnjivih razloga žele da ovu proizvodnju ukinu - istakao je Svetozar Mihajlović direktor Duvan d.o.o.

Zbog toga bijeljinsko preduzeće Duvan, ove godine ne može ugovoriti proizvodnju duvana sa dosadašnjih 180 kooperanata iz Semberije i Posavine. Bato Perić iz Ljeljenče samo u sušare uložio je više od sedamdeset hiljada maraka.

- Neću moći da radim ako ostane ovako kako su oni nametnuli - da svih 209 sjemenki nikne i da se ostvari po 62 grama. To je nemoguće - smatra Perić.

Neprihvatljivo je da inspektori Uprave u Tuzli obračunavaju PDV drugačije od inspektora u Banjaluci, poručuju duvanari i traže od resornog ministarstva da se uključi u rješavanje problema.

- Pokušavamo to riješiti na najbolji način. Znamo koliko je to problem poljoprivrednicima i otkupljivačima. Što se tiče Srpske mi smo i mijenjali zakon kako bi posrednicima u proizvodnji, odnosno organizatorima omogućili doradu duvana kako bi mogli lakše da prodaju na tržištu - naveo je Zoran Maletić pomoćnik ministar za poljoprivredu.

UIO BiH u Tuzli oprezovala je duvanare prema količini sjemenskog materijala, pa su razlike u finalnoj proizvodnji okarakterisane kao roba za crno tržište, podsjećaju naši sagovornici i pitaju se zašto ni jednog otkupljivača nema u Hercegovini.

Dospjela dugovanja preduzeća Duvan prema upravi, iznose više stotina hiljada maraka, što će ovo preduzeće, kažu njegovi vlasnici, dovesti pred zatvaranje.