latinica  ћирилица
19/02/2020 |  22:06 ⇒ 20/02/2020 | 01:04 | Autor: SRNA

FBiH: Potvrđen zaključak Kolegijuma - odbija se poziv za definisanje granične linije

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je zasjedanje usvajanjem zaključka Kolegijuma ovog doma kojim se ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje granične linije između Srpske i FBiH, prenose federalni mediji.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Sa ovim zaključkom, koji je inicirao Kolegijum, nije se saglasio Klub koalicije predvođene HDZ-om BiH.

Poslanici su odbili zaključak koalicije okupljene oko HDZ-a među kojima je i poziv Predstavničkog doma predstavnicima međunarodne zajednice da pomognu u procesu očuvanja mira i ustavnog poretka BiH, kao i prihvatanje svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava BiH i evropskih standarda.

U okviru usvojenih zaključaka Kolegijuma, Predstavnički dom je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 17. februara zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.