latinica  ћирилица
20/02/2020 |  09:25 ⇒ 09:26 | Autor: SRNA

Perišić: Nije donesena odluka o sahrani neidentifikovanih u Potočarima

Član Kolegijuma Instituta za traženje nestalih lica BiH Nikola Perišić rekao je da ta institucija nije donijela nikakvu odluku da posmrtni ostaci 82 neidentifikovana lica budu sahranjeni u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, što je najavio član Kolegijuma Instituta Amor Mašović.
Nikola Perišić (Foto: Siniša Pašalić/Ras Srb) -
Nikola Perišić (Foto: Siniša Pašalić/Ras Srb)

- O tome nikada nije ni raspravljano. U 12 spomen-kosturnica smješteno je 3.600 posmrtnih ostataka za koje nema nikakvog podudaranja kada je riječ o njihovom identitetu. Tu reviziju su radili međunarodni stručnjaci - istakao je Perišić.

On je dodao da je ustanovljeno da su među neidentifikovanim licima čiji se posmrtni ostaci nalaze u spomen-kosturnicama i neki iz ranijeg perioda, čak iz Prvog ili Drugog svjetskog rata, te da ima i onih za koje nije utvrđeno da ih neko potražuje, niti su dati bilo kakvi uzorci.

- Ne možemo sa sigurnošću reći da li je riječ o licima koja više nemaju nikakvih srodnika ili su oni negdje raseljeni, pa ih niko nije tražio - rekao je Perišić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, u spomen-kosturnici u Tuzli su i posmrtni ostaci lica koji su iskopani iz masovnih grobnica u Vlasenici i za njih se pretpostavlja da su Bošnjaci.

- Vjerovatno Mašović ima na umu ta lica, ali za njih nije utvrđeno ko su jer niko od srodnika nije tražio da budu identifikovani, a njihovi posmrtni ostaci se tu nalaze između 15 i 20 godina i vode se kao NN lica. Ne bi bilo dobro da se prave bilo kakve zloupotrebe. Institut nije donosio odluku o tome šta će se činiti sa njima. Kada to pitanje bude rješavano moraće da se radi uz stroge i jasne naredbe tužilaštva - kaže Perišić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić izjavio je da Mašovićeva najava nije iznenađenje i da je i ranije bilo slučajeva da srpske žrtve sahranjuju pod bošnjačkim obilježjima.

- Takav slučaj već imamo na groblju u Visokom. Član Međunarodne komisije za nestala lica, koja u potpunosti upravlja procesom traženja nestalih, svojevremeno mi je otkrio informaciju da se u 160 grobova sa bošnjačkim obilježjima nalaze nekompletni posmrtni ostaci 365 Srba koji su identifikovani. Tražio sam od Suda i Tužilaštva BiH da iz tih grobova budu ekshumirani posmrtni ostaci i da se u nekoj od laboratorija van BiH izvrši identifikacija, ali to nije nikada odobreno - rekao je Mandić.

Bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amor Mašović najavio je da će 11. jula u Potočarima kod Srebrenice biti sahranjena i 82 neidentifikovana lica.

Udruženja koja okupljaju srpske žrtve traže da Mašovićeva namjera bude spriječena jer postoji opravdan strah i sumnja da je riječ o srpskim žrtvama.