latinica  ћирилица
20/02/2020 |  10:03 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama o narednim koracima (Pres na RTRS)

U sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu u toku je sastanak srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Nakon sastanka biće održana konferencija za novinare, a prenos možete pratiti na RTRS, portalu i FB stranici.

Na sastanku se razmatraju dalji koraci u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH.

Među učesnicima su Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Milan Tegletija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Branko Perić i član CIK-a.

Sastanku prisustvuju i predstavnici SDS-a i PDP-a, ali nisu prisutni lideri tih stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će SNSD zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu.

Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada.

Dodik je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da podnese ostavku, zbog prećutkivanja pisma predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, u kojem se tražilo mišljenje Predsjedništva u vezi sa imenovanjem stranog sudije u Ustavnom sudu BiH.