latinica  ћирилица
20/02/2020 |  11:36 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Potpisivanje ugovora u prijedorskoj Toplani

U prijedorskoj Toplani intezivno se radi na potpisivanju ugovora o snabdijevanju toplotnom energijom između korisnika i ovog preduzeća.

Od 3.600 korisnika, ugovore nije potpisalo 1.500. Iz Toplane poručuju da korisnici koji nisu u mogućnosti da dođu u Toplanu, ugovor mogu potpisati u svojim domaćinstvima.

Uz račun za grijanje Prijedorčanka Vlasta Ćaćić dobila je i poziv za potpisivanje ugovora. Zadovoljna grijnom sezonom, kaže, došla je da potpiše ono što je kao korisnik obavezna.

- Ne znam šta će tražiti od mene. Došla sam da se informišem, valjda neće poskupjeti - ističe Vlasta.

U Toplani kažu - korisnik je dužan da potpiše ugovor koji je moguće raskinuti u izuzetnim slučajevima koje je propisao Zakon o komunalnim djelatnostima.

- Isto tako, u slučaju da korisnik ne potpiše ugovor, korisnik snosi posljedice takvog postupanja. Posljedice su propisane Zakonom o komunalnim djelatnostima u odredbama o prekršaju - precizira Biljana Dobrijević, v.d. izvršnod direktora pravnog sektora.

Prema Zakonu o komunalnom djelatnostima i Zakonu o zaštiti potrošača obaveza je korisnika da potpiše ugovor o isporuci o korišćenju toplotne energije.

- Ono što nije u redu jeste da su to tipski ugovori, da oni ne idu u korist potrošača i da su praktično zasnovani na zakonima koji nisu jasno definisani u dijelovima koji govore o isključivanju - kaže Snežana Šešlija iz Foruma portrošača "Doboj".

Kada je riječ o uslugama grijanja u Odlukama o načinu rada, jasno je definisan način isključenja.

U Forumu potrošača kažu - to su procedure na koje se korisnici teško odlučuju.

- U Doboju treba ispuniti pet zahtjeva, saglasnost svih stanara, da niste na svojoj podstanici, morate tražiti vještaka da osluči da li se to može i na kraju niste u suštini isključeni jer ostaje određena obaveza - dodaje Šešlija.

U prijedorskoj Toplani kažu - odredbe u vezi sa raskidom ugovora biće precizirane na jednoj od narednih sjednica Skupštine na kojoj će biti razmatrana Odluka o opštim uslovima snabdijevanja i korišćenja toplotne energije.