latinica  ћирилица
20/02/2020 |  12:16 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

SNSD Banjaluka: Stvoriti bolje uslove za rad srednjih stručnih škola

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka uputiće Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske tri inicijative za unapređenje sistema srednjoškolskog obrazovanja, s ciljem usklađivanja nastavnog procesa sa potrebama tržišta rada i stvaranja boljih uslova za rad srednjih stručnih škola, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare članova Odbora.

Član ovog odbora Anja Ljubojević rekla je da je inicijativom "Tri škole pod jednim krovom" predviđena izgradnja novog, zajedničkog objekta za potrebe Građevinske, Ugostiteljske i Škole učenika u privredi u Banjaluci.

- Trenutni objekat Ugostiteljske škole star je više od 50 godina, Građevinska škola je podstanar i nema svoj objekat, a nastava u Školi učenika u privredi se odvija u neadekvatnim prostorijama - ukazala je Ljubojevićeva na konferenciji za novinare.

Ljubojevićeva je kao dobar primjer da inicijativa može funkcionisati navela Srednjoškolski centar u Doboju.

Član Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Aleksa Barudžija rekao je da se druga inicijativa odnosi na povećanje broja časova praktične nastave, kao i broja časova u preduzećima.

- Cilj ove inicijative je da učenici na tržište rada izađu što spremniji. Potrebno je sa preduzećima zaključivati ugovore o angažmanu učenika na praksi kako bi stekli što veće iskustvo, a time bi i poslodavci po okončanju školovanja dobili spremne radnike za rad - rekao je Barudžija.

Barudžija je naveo da se treća inicijativa tiče korekcije upisne politike u srednjim školama, u skladu sa potrebama tržišta rada.

- Upisna politika mora biti usklađena sa potrebama tržišta rada, što ukazuje na potrebu eliminisanja anahronih zanimanja za kojima ne postoji potreba. Potrebno je analizirati tržište rada i u skladu sa tim formirati upisnu politiku - ukazao je Barudžija.

Član Savjeta za obrazovanje Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Ljuban Bajić ocijenio je da ovim inicijativama mogu biti riješeni višedecenijski problemi u sistemu srednjeg obrazovanja u Banjaluci.

- U kontinuitetu se radi na opremanju srednjih stručnih škola, ali su nam neophodni i novi objekti u kojima će ta oprema za praktičnu nastavu biti adekvatno upotrijebljena - rekao je Bajić.

Bajić je izrazio nadu da će inicijativa za tri škole pod jednim krovom biti podržana od gradskih i republičkih vlasti, te da će doprinijeti rješavanju problema smješataja đaka tri škole.