latinica  ћирилица
20/02/2020 |  12:40 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Tegeltija: U zajedničkim institucijama BiH u skladu sa zaključcima NSRS (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH raditi upravo onako kako je to utvrdila Narodna skupština Republike Srpske u svojim zaključcima usvojenim 17. februara na posebnoj sjednici održanoj povodom antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Radićemo upravo onako kako je to utvrdila Narodna skupština Republike Srpske i poslije ovog razgovora mislim da će biti bolja koordinacija sa ljudima koji predstavljaju Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama - rekao je danas Tegeltija nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će ovakva vrsta sastanaka biti nastavljena, te da je dogovoreno da bude formirano koordinaciono tijelo koje će koordinirati predstavnike iz Republike Srpske, ministarstava, agencija, koji su na sastanku ukazali da takva koordinacija nedostaje.

- Što se tiče Savjeta ministara i mene kao predsjedavajućeg, ja ću se ponašati onako kako je zaključeno na sjednici Narodne skupštine Srpske - istakao je Tegeltija.

Na pitanje novinara kako će se to odraziti na rad Savjeta ministara, projekte u oblasti ekonomije, kao i same građane, Tegeltija je poručio da građani ni na koji način neće biti ugroženi.

- Što se tiče Savjeta ministara, sve odluke koje je trebalo da budu donesene u vezi sa ekonomijom i projektima su donesene. Ukoliko se pojavi potreba u budućnosti, razmatraćemo svaku pojedinčno - rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da Savjet ministara u oblasti ekonomije ima koordinirajuću ulogu.

- Savjet ministara u toj oblasti ima mali broj ovlaštenja. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa entitetskim premijerima i poslovnom zajednicom pokušavajući da kreiramo rješenja, ali najveći broj rješenja kada je riječ o ekonomiji je na entitetima, koji imaju kapacitete da donose odluke - pojasnio je Tegeltija.

Na pitanje da li su počeli razgovori o usvajanju budžeta institucija BiH za ovu godinu, budući da sljedeći mjesec ističe odluka o privremenom finansiranju, Tegeltija je rekao da se o budžetu razgovara i da bi Ministarstvo finansija i trezora do kraja februara trebalo da "izađe" sa prvom verzijom budžeta.

- Naravno, i odluka o budžetu i sve druge odluke zavisiće od toga kako se budemo kretali kroz ovu kriznu sitaciju u kojoj se sad nalazimo - zaključio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Povezane vijesti:

Dodik: Finalizujemo prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH (FOTO/VIDEO)

Ništa tajno nije urađeno; Rješenja su korisna za sve, pa i Bošnjake (VIDEO)