latinica  ћирилица
20/02/2020 |  14:36 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Begić svojim ponašanjem zloupotrijebio pravila ponašanja

Služba obezbjeđenja Narodne skupštine Republike Srpske, po nalogu generalnog sekretara, nije dozvolila ulazak Ivanu Begiću, predsjedniku Mladih PDP-a Banjaluka, u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića jer je svojim ranijim ponašanjem zloupotrijebio gostoprimstvo i propisana pravila ponašanja u parlamentu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

- Begić nije poštovao član 7 stav 2 Pravilnika o ponašanju zaposlenih u Službi Narodne skupštine i drugih lica koja borave u prostorijama Narodne skupštine, a u kojem piše: 'Intervjuisanje i fotografisanje tokom zasjedanja Narodne skupštine dozvoljeno je samo u Pres holu Narodne skupštine" - rečeno je Srni u parlamentu Srpske.

Iz Narodne skupštine pojašnjavaju da je Begiću uskraćen ulazak u zgradu Narodne skupštine u vrijeme trajanja 9. redovne sjednice u skladu sa stavom 3 člana 17 Pravilnika o radu na poslovima obezbjeđenja lica i imovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem, između ostalog, piše: "Licu koje narušava propisani red i mir u zgradi Skupštine, radnik obezbjeđenja narediće udaljavanje iz zgrade Skupštine".

Član 21. ovog Pravilnika propisuje i da u zgradu Skupštine nije dozvoljeno unošenje "uređaja za optička i zvučna snimanja, slikanje i emitovanje, a za koje nema posebno odobrenje za unošenje", što je Begić svojim ranijim ponašanjem prekršio, naglašava se u saopštenju i dodaju da se, naravno, ovaj član ne odnosi se na akreditovane predstavnike medijskih kuća.

- Želimo da podsjetimo da je Ivan Begić početkom prošle godine zloupotrijebio novinarsku akreditaciju koja mu je uskraćena zbog lažnog predstavljanja - ističe se u saopštenju.

 U obrazloženju koje je na ponovni zahtjev za ulazak u Narodnu skupštinu podnio u svojstvu novinara 5. marta 2019. godine upućen mu je sljedeći odgovor:

"Narodna skupština Republike Srpske nije u mogućnosti da Vam izda novinarsku akreditaciju za praćenje rada parlamenta, zbog zloupotrebe iste prilikom posljednje skupštinske sjednice i lažnog predstavljanja. Naime, iako Vam je odobrena akreditacija kao novinaru portala banjaluka24h.com Vi se u Narodnoj skupštini Republike Srpske niste bavili novinarskim poslom, nego ste zloupotrijebili novinarsku akreditaciju i za skupštinskom pres govornicom, u nama nepoznatom svojstvu, održali pres konferenciju. Na portalu za koji ste se akreditovali da pratite sjednicu parlamenta pročitali smo da ste se novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske obratili kao 'saradnik Draška Stanivukovića', a ne kao kolega novinar, kako ste se akreditovali za ulazak u zgradu Narodne skupštine".

Upravo zbog lažnog predstavljanja, čuvanja ugleda Narodne skupštine Republike Srpske, ali i poštovanja digniteta novinarske profesije, u parlamentu je rečeno Srni da su donijeli odluku da Begiću ubuduće uskrate ulazak u Narodnu skupštinu kao akreditovanom novinaru za praćenje njenog rada.

- Nakon ovoga Ivan Begić se više Službi Narodne skupštine nije predstavljao kao novinar, nego je ulazak u zgradu parlamenta tražio u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ali je takođe zloupotrijebio gostoprimstvo i svojim ponašanjem pokušao da uruši dignitet najviše zakonodavne institucije Republike Srpske zbog čega mu je uskraćen ulazak u instituciju. Obaveza svih zaposlenih u Službi Narodne skupštine jeste da štite dignitet i ugled institucije u kojoj rade - poručili su iz Narodne skupštine Republike Srpske.