latinica  ћирилица
20/02/2020 |  15:51 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Kojić: Spriječiti ukop neidentifikovanih posmrtnih ostataka

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić pozvao je sve nadležne institucije i službe Republici Srpskoj i BiH da učine sve što mogu da se spriječi najavljeni ukop neidentifikovanih posmrtnih ostataka 82 lica 11. jula u Potočarima.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Srpske porodice nestalih iz Srebrenice ogorčene su i osuđuju ovakve najave, smatrajući da se među neidentifikovanim kostima nalaze i posmrtni ostaci njihovih nestalih srodnika koje traže duže od 25 godina, te da se na ovaj način želi onemogućiti njihov pronalazak i umanjiti muslimanski zločini počinjeni nad Srbima na području ove opštine - pojasnio je Kojić za Srnu.

On je istakao primjer da su prilikom traženja posmrtnih ostataka nastradalih Bošnjaka prije devet godina na području Srebrenice pronađeni posmrtni ostaci 10 nestalih Srba i da se smatra da među neidentifikovanim ima i kostiju srpskih žrtava.

Ukop neidentifikovanih posmrtnih ostataka 82 lica nedavno je najavio bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amor Mašović.

Kojić je rekao da porodice nestalih Srba najoštrije osuđuju današnju izjavu i stav predsjednika Kolegijuma direktora Instituta Marka Јurišića koji je rekao da ništa nije sporno da se ukupaju nepoznata lica jer su ti posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica u kojima su identifikovani Bošnjaci i pretpostavka je da su i nepoznata lica po nacionalnosti Bošnjaci.

- Јurišić je rekao da je to praksa, da se to radi i u drugim slučajevima.
Takođe je istakao da je pretpostavka da u masovnim grobnicama u kojima se pronađe dvije trećine lica jedne nacionalnosti, da je i preostala iz istog naroda - naveo je Kojić.

On je istakao da porodice nestalih pitaju da li Institut za nestala lica radi prema pretpostavkama ili na osnovu činjenica.

Na sastanku u Sarajevu koji je organizovao Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiH najavljeno je da će u budućnosti biti još ukopa neidentifikovanih posmrtnih ostataka, iako su članovi ovog tijela danas upoznati da postoje novije metode za identifikaciju, što je još jedna od mogućnosti da se radi na osnovu činjenica.

Današnjem sastanku Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica sa udruženjima porodica nestalih lica u BiH prisustvovali su i predstavnici Tužilaštva BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i UNDP-a.