latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:22 | Autor: RTRS

Pjesma oko koje se podigla prašina ostaje na Beoviziji – uz promijenjen tekst

Ovogodišnja Beovizija još nije ni održana, ali skandala ne nedostaje. Podigla se velika prašina oko pjesme “Svadba velika“ koju će u drugom polufinalu, 29. februara, izvesti sastav “Balkubano“ i Bora Dugić, i to zbog, kako su neki protumačili, poziva za nasilje nad ženama. Epilog – pjesma će se čuti na festivalu, ali sa promijenjenim tekstom.
Beovizija (ilustracija) -
Beovizija (ilustracija)

U prvobitnoj verziji, mnogima su zaparali uši stihovi “poneo sam bombu, poneo sam, draga, jer te ludo volim“, “ako kažeš ne, razneću ja sve“, “čik mi reci ne, eksplodiraće“, “poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima“.

Povodom ovih stihova, oglasio se Autonomni ženski centar, koji je zahtijevao hitno povlačenje pjesme sa “Beovizije“ i sa svih platformi RTS gdje se ona promoviše.

Јavni servis se poslije tih poziva oglasio, sljedećim riječima:

– Pjesma “Svadba velika“, koju izvode Bora Dugić i “Balkubano“, ostaće u takmičenju ovogodišnje “Beovizije“. Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pjesme mogao da pošalje, RTS je, u dogovoru sa autorima, donio odluku da tekst pjesme bude promijenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namjera. RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Autor testa Nikola Burovac otkrio je kako su modifikovani sporni stihovi takmičarske numere.

– Umjesto bombe, sad je tu prsten, a u refrenu, umjesto “ako kažeš ne, eksplodiraće“, biće “srce boleće“. Pjesma sa modifikovanim tekstom biće danas okačena na internet – rekao je za Novosti autor teksta i dodao:

– Kod mnogih pjesama, ako gledate samo tekst, bez muzike i načina na koji su interpretirane, možete da vidite nešto što ne bi trebalo da bude tako. Јedino što smo ovde mi bili malo direktniji. Dosta ljudi je to shvatilo onako kako smo željeli, ali, opet, mnogi su se pitali “zašto“. Naša je namjera bila da, baš u duhu naslova, “Svadba velika“, slavimo ljubav muškarca koji toliko voli svoju ženu da ne može bez nje. U tom kontekstu smo je pisali.