latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:23 ⇒ 17:29 | Autor: sputniknews.com

Mitropolit Amfilohije objasnio razliku između Đukanovića i Markovića (FOTO)

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije krenuo je danas za Pljevlja gdje će služiti moleban i učestvovati na litiji u ovom najsjevernijem gradu u Crnoj Gori.
Mitropolit Amfilohije (Foto: Mitropolija crnogorsko primorska) -
Mitropolit Amfilohije (Foto: Mitropolija crnogorsko primorska)

Na putu za Pljevlja, mitropolit je u Kaludri sreo litiju koja je išla iz manastira Dobrilovine za Mojkovac. On je učesnicima rekao da zlo domaće danas, nažalost, prijeti narodu i Crnoj Gori.

- Јa sam podnio prijavu sadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore (Ivanu) Brajoviću, a poslije je dostavio i predsjedniku države i predsjedniku Vlade, da ova Crkva Božja postoji ovdje od vremena cara Konstantina, kao što i jeste. Ovaj nesrećnik naš, koji je predsjednik Crne Gore, on stvara svoju autofekalnu, kako je ja nazivam... No, šta je no autofekalna kad jedan bezbožnik nekršteni stvara svoju crkvu? Toga nigdje u svijetu nije bilo. Narod u Crnoj Gori je zato darnut u živac. Јa to tako osjećam. Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod dirnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši - rekao je mitropolit Amfilohije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Blagosiljajući narod da mu Bog da snage da istraje u odbrani vjere, mitropolit je poželio da Bog urazumi i predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

- Mojkovac je "moj kovani novac" kralja Uroša Nemanjića. Kako ćemo njega da izbrišemo. Neka mi oprosti naš dobri premijer Marković. Daj bože da se urazumi. Ipak je on, imam utisak razboritiji od ovoga koji je glavni. Nek mu Bog bude na pomoći. Dvadeset i tri pratioca su ga pratili sad tamo u Majami, da se provodi za Novu godinu. Ko to plaća - zapitao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je poželio da mu Bog podari razuma.

- Ima još vremena da se pokaje. Bez pokajanja nema spasenja. I hvala Bogu da se naš narod vratio Božjoj istini. Ovo je udar na Boga, na svetinju. To je ono što je duboko zaboljelo narod. E, ne može se protiv Boga ratovati. Oni su objavili rat i Bogu, ova grupa koja je sad na vlasti - rekao je mitropolit Amfilohije.