latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:32 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Na području Hercegovine evidentan sve veći broj požara

Na području Hercegovine, ovih dana, evidentiran je sve veći broj požara. U čak 80 odsto slučajeva, ljudski faktor i nepažnja, uzrok je izazivanja požara. Požar većih razmjera, nedavno je zahvatio bilećko selo Plana, ali i dio sela u Nevesinju.

Za bilećke vatrogasce ova godina, počela je radno. U januaru su imali 30 intervencija na otvorenom prostoru.

Najčešći uzrok požara je, kažu, nepažnja građana koji u ovom periodu godine čiste imanja od korova i pale otpad.

- Mnogo puta paljenjem korova i drugog gorivog materijala dolazi do požara. Upravo iz tih razloga što ne procijene situaciju, a mi u Vatrogasnoj jedinici u Bileći, ali i u svim ostalim jedinicama u Srpskoj, imamo dovoljno opreme da možemo za te početne požare da damo na korišćenje naprtnjaču prilikom spaljivanja korova ili drugog spaljivog materijala, mogu na jednostavan način da kontrolišu vatru koju su zapalili - pojašnjava Radomir Radmilović, komandir Vatrogasne jedinice Bileća.

Godina je počela radno i za trebinjske vatrogasce. Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, kažu da su od početka godine imali čak 62 intervencije. Od toga, 36 požara na otvorenom prostoru.

- Što se tiče požara uglavnom su gorjela niska rastinja. Pretežno građani čiste korov oko bašta, vrtova, pa im se otme kontroli i dolazi do intervencije. Stalno apelujemo na građane da malo više obrate pažnju, da to malo bolje obezbijede i ukoliko nisu sigurni da dojave u Vatrogasnu jedinicu. Većinom krenu sami da pale, pa vjetar ili druge okolnosti uzrokuju da dođe do proširenja požara - navodi Spaso Rosić, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM.