latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:54 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu upućen na usaglašavanje

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas Srni da je pravni tim ove stranke sačinio prijedlog zakona o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i uputio ga na usaglašavanje strankama iz Republike Srpske koje imaju poslanike u parlamentu BiH, kao i hrvatskim predstavnicima.
Snježana Bursać Novaković - Foto: RTRS
Snježana Bursać NovakovićFoto: RTRS

Bursaćeva je precizirala da je tekst Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava sačinjen na bazi sprovedenih konsultacija na političkom nivou.

- Želja nam je da tekst zakona bude u potpunosti usaglašen sa strankama iz Republike Srpske, ali i sa legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, kako bi prijedlog zakona upućen u dalju proceduru dobio jedinstvenu podršku svih relevantnih srpskih i hrvatskih predstavnika koji djeluju na nivou BiH - istakla je Bursaćeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zaključak kojim obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

O zajedničkom predlaganju zakona koji definiše rad Ustavnog suda BiH prošle sedmice razgovarali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović.