latinica  ћирилица
20/02/2020 |  19:54 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Nova rampa za ruske lijekove

Priča o dozvoli za stavljanje u promet ruskih lijekova na tržište BiH ponovo je predmet sporenja. Ni juče nije bilo podrške nadležene komisije, za njihovo plasiranje na bh. tržište, iako su već prisutni na evropskom. Ovoga puta presudan je bio glas člana iz Brčko distrikta, koji je promijenio ranije mišljenje i stao na stranu članova iz Federacije BiH, koji su bili protiv, dok su članovi iz Srpske jednoglasno bili "za".

Članovi Komisije za lijekove iz Republike Srpske imali su racionalne i profesionalne razloge za stavljanje u promet ruskih lijekova, a to znači da ti lijekovi ispunjavaju evropske standarde, a pri tom bi bili jeftiniji i do 30 odsto od drugih koji imaju iste terapijske namjene, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Očigledno lobiji koji drže monopole vezano za lijekove to ne dozvoljavaju. Mi smo vidjeli šansu u tome da su to lijekovi i po standardu isti kao što se prodaju u EU i bili bi jeftiniji i za javni sektor i za privatni, što bi nam pomoglo mnogo - rekao je Dodik.

Stanovništvo ove zemlje mnogo troši na lijekove, ali ni to nije moglo da prevlada, jer ovdje čim je nešto rusko, ništa ne može, naglašava Dodik.

Vlada Distrikta Brčko od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zatražila je da se glas njihovog člana u Komisiji za lijekove u vezi sa uvozom ruskih lijekova u BiH, smatra nevažećim.

- Da se otvara pitanje čije stavove zastupaju predstvanici Distrikta Brčko u tijelima na nivou BiH. S obzirom da postoji konkretna odluka da postoji procedura vezano za način izjašnjavanja, ovo može biti vrlo opasan presedan koji će na neki način uticati ili može uticati na jedinstveno vođenje politike Distrikta Brčko - naveo je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Zapisnik sa sjednice Komisije za lijekove nije gotov, pa je time nemoguće i komentarisati ga, obrazložio nam je direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. On je naveo da ova tema nije završena i da će biti vremena za komentarisanje.