latinica  ћирилица
20/02/2020 |  19:58 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Međunarodni sajam turizma u Beogradu - predstavljena i Srpska (FOTO)

U Beogradu je otvoren Međunarodni sajam turizma, na kojem se predstavljaju izlagači iz više od 40 zemalja. Zemlja-partner ove godine je Egipat, a turističku ponudu, na najvećoj manifestaciji ove vrste u regionu, predstavlja i Republika Srpska.

Na štandu Srpske promovisani su turistički potencijali Višegrada - banja, hoteli i restorani s bogatom gastronomskom ponudom.

- Nesumljivo je da smo mi u proteklom periodu u pogledu kulturnog turizma dostigli onaj svoj zenit, Andrićgrad je učinio najviše, postao mjesto poželjno za dolazak, a ove godine je naš akcenat na zdravstvenom ili banjskom turizmu - rekla je Olivera Todorović, direktor TO Višegrad.

42. Međunarodni sajam turizma u Beogradu (Foto: RTRS)

Sajamskim posjetiocima predstavljena je i turistička ponuda Bileće - tradicija i običaji, a izveden je prikaz hercegovačke svadbe.

- Najviše akcenta stavljamo na Bilećko jezero, kulturno-istorijske spomenike, stećke koji su pod zaštitom Uneska, i manastir Dobrićevo iz srednjeg vijeka - navodi Nikola Bajović, direktor TO Bileća.

Na zasebnim štandovima predstavljaju se turističke organizacije Trebinja i Foče. Prvi put na zasebnom štandu, Turistička organizacija Јahorina Istočno Sarajevo predstavlja novo lice planinske ljepotice, u koju je posljednje dvije godine uloženo 50 miliona KM.

- Na sajmu ćemo pokušati da predstavimo i naše ljetne atrakcije, prije svega mislim na alpin koster koji je sigurno ponos naše planine sada tokom ljeta, najduži u ovom dijelu Evrope, 2,5 kilometra. Povećali smo kapacitet alpin kostera, kupili još dodatnih sjedišta u bobu da ne bi bilo gužve - ističe Dejan Ljevnaić, direktor OC Јahorina.

42. Međunarodni sajam turizma u Beogradu (Foto: RTRS)

U Srpsku najviše turista dolazi upravo iz Srbije, pa je Sajam odlična prilika da se predstavi cjelokupna turistička ponuda.

- Sa nama se predstavlja 25 lokalnih turističkih organizacija, turističkih agencija, predstavnika turističke privrede i tako zaokruženu, na ovom sajmu imamo jednu ponudu koju u isto vrijeme možemo ne samo da prezentujemo i ponudimo, nego da prodamo potencijalnim turistima koji dolaze iz Srbije - naglasila je Nada Јovanović, direktorica Turističke organizacije Republike Srpske.

Vinari iz Srpske osvojili su prestižna priznanja na Sajmu vina Beovajn. Paralelno se održavaju i sajmovi suvenira i opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.