X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/02/2020 |  09:05 ⇒ 09:13 | Izvor: sputniknews.com

Ledeni asteroid prijeti Zemlji

Ledeni asteroid "Apofis" proljeteće pored Zemlje 2029. godine. Iako naučnici isključuju mogućnost sudara, američki inženjeri sa Masačusetskog tehnološkog univerziteta su, predostrožnosti radi, razvili strategiju koraka koje bi primjenili ako bi nešto pošlo naopako.
Ledeni asteroid  (Foto: CC0 / pixabey) -
Ledeni asteroid (Foto: CC0 / pixabey)

Asteroid "99942 Apofis", koji je dobio naziv u čast drevnog egipatskog boga haosa, proći će pored Zemlje 13. aprila 2029. godine. Ta ledena gromada veličine Ajfelovog tornja, koja leti brzinom 30 kilometara u sekundi, približiće se toliko, da će vjerovatno dotaći područje na kome se nalaze geostacionarni sateliti udaljeni od Zemlje oko 36.000 kilometara. To će biti najveće približavanje Zemlji  jednog od najmasivnijih asteroida u sljedećoj deceniji.

Ako se asteroid nađe u takozvanom gravitacionom procjepu, tačnije na mjestu gdej će ga zarobiti Zemljino gravitaciono polje, on će promjeniti putanju i 2036. godine, kada sljedeći put bude letio pored naše planete, može doći do sudara.

Svi proračuni pokazuju da do sudara sa Zemljom neće doći i da će asteroid uspješno proletjeti pored nje i 2029. i 2036. godine. Naučnici sa Masačusetskog tehnološkog univerziteta su za svaki slučaj razvili strategiju koraka koje bi primjenili za odbijanje asteroida.

Oni u proračunima uzimaju u obzir veličinu asteroida, njegovu brzinu, blizinu gravitacionog procjepa i vrijeme potrebno za obavještavanje o približavanju nebeskog tijela.

Kao modeli uzeti su asteroidi "Apofis" i "Benu", još jedan satelit blizu Zemlje, koji je meta operativne misije NASA "Oziris Reks". Ona planira da 2023. godine na Zemlju isporuči uzorak materijala s površine asteroida "Benu".

- Ljudi su uglavnom razmatrali strategije uklanjanja asteroida u posljednjem trenutku, kada je već prošao "ključaonicu" i krenuo ka Zemlji - navodi rukovodilac istraživanja Sung Vuk Pek.

NASA je 2007. godine u izvještaju američkom Kongresu napisala da je najefikasniji način odbrane od asteroida, u slučaju da krene ka Zemlji, lansiranje nuklearne bombe u svemir. Snaga njene eksplozije bi raznijela asteroid, ali bi istovremeno gomila čestica te nuklearne eksplozije prekrila našu planetu. Stoga je upotreba nuklearnog oružja za uništavanje asteroida veoma sporna odluka.

Drugi način je da se pošalje "kinetički napadač"– svemirski brod, raketa ili drugi projektil, koji bi, ukoliko je usmjeren u pravom smjeru i kreće se velikom brzinom - trebalo da se sudari s asteroidom i ukloni ga s putanje.

- Ovaj fizički princip liči na igranje bilijara - ocijenio je Pek.

On je rekao da, kako bi to uspjelo, potrebno vrlo precizno znati rutu leta asteroida, njegovu masu i površinski sastav, a pošto ti parametri nisu dovoljno poznati, naučnici moraju uzeti u obzir neizvjesnost. Pek i njegove kolege razvili su simulacijski kod koji bi utvrdio vjerovatnoću uspjeha uklanjanja asteroida.

Kao jednu od opcija istraživači predlažu da se prvo pošalje izviđački brod ka asteroidu koji može da precizira parametre tog nebeskog tijela.

Glavni parametri bili su: blizina asteroida gravitacionom procjepu i preostalo vrijeme koje preostaje dok asteroid prođe kroz taj procjep.