latinica  ћирилица
21/02/2020 |  12:12 ⇒ 12:55 | Autor: sputniknews.com

Kremlj ocijenio mogućnost sukoba sa Turskom u Siriji

Situacija u Idlibu je zaista veoma alarmantna, ali ne želimo da govorimo o najgorim scenarijima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući tvrdnje pojedinih stručnjaka da postoji opasnost sukoba Rusije i Turske u Idlibu.

- Situacija u Idlibu je zaista uznemirujuća i izaziva duboku zabrinutost. Ta situacija je konstantno tema razgovora ruske i turske strane. Ne bismo željeli da govorimo o najgorim scenarijima - rekao je Peskov.

On je istakao da agresivni napadi terorista na sirijsku vojsku moraju biti prekinuti.

- Јoš jednom moram naglasiti da se sirijska vojska bori protiv terorističkih grupa koje se nalaze u Idlibu. Te terorističke grupe, koje izvode agresivne napade na sirijsku armiju, moraju biti neutralisane - ocijenio je Peskov.

Prema njegovim riječima, sirijska vojska će nastaviti borbu protiv terorista. On je takođe naglasio da se ruska vojska nalazi u Siriji na zahtev zakonite Vlade Sirije.

Ministarstvo odbrane Turske je 20. februara saopštilo da je u vazdušnom napadu u sirijskom Idlibu poginulo dva, a ranjeno pet pripadnika turske vojske.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rješavanja krize u Idlibu, a prije svega kada je riječ o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.