latinica  ћирилица
21/02/2020 |  13:08 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Više od 400.000 KM za realizaciju programa pripreme predškolske djece

Planom programa za djecu u godini pred polazak u školu biće obuhvaćeno 4.279 djece u Republici Srpskoj, odnosno 45 odsto od broja one koja od septembra polaze u prvi razred, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 404.611 KM, izjavila je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

- Programom su obuhvaćena djeca koja nisu imala mogućnost da pohađaju predškolske ustanove. Ove godine smo pozvali sve lokalne zajednice i obrazovane ustanove da informišu roditelje o ovom programu - rekla je Trivićeva nakon sjednice Vlade Srpske, koja je usvojila informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Ona je istakla da je program dobra priprema pred polazak djece u školu.

- Namjera Vlade Srpske jeste da svake godine bude povećan obuhvat predškolske djece i prošireni infrastrukturni kapaciteti predškolskih ustanova - dodala je Trivićeva.

Ona je naglasila da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju krajem prvog kvartala ove godine trebalo da bude u skupštinskoj proceduri i da će Vlada Srpske od septembra obezbijediti sredstva za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu koja imaju poteškoće u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je napomenula da će u utorak, 25. februara, održati sastanak sa rukovodiocima opštine Srebrenica, direktorom Osnovne škole u ovom mjestu, predstavnicima savjeta roditelja i Republičkog pedagoškog zavoda o situaciji u ovoj obrazovnoj ustanovi.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske apeluje da u Srebrenici svi poštuju prava na vjerske, nacionalne i sve druge različitosti. Nisam informisana o jučerašnjem incidentu u ovoj ustanovi i tražiću informaciju da vidim o čemu je riječ, ali sigurno je da ne podržavamo nikakav vid diskriminacije, jer su djeca naša najveće bogatstvo - rekla je Trivićeva.