latinica  ћирилица
21/02/2020 |  13:50 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Potpisan Memorandum o saradnji fiskalnih savjeta Srpske i Bugarske

Predsjednici fiskalnih savjeta Republike Srpske i Bugarske Milenko Krajišnik i Boris Grozdanov potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o saradnji.
Predsjednici fiskalnih savjeta Republike Srpske i Bugarske - Foto: SRNA
Predsjednici fiskalnih savjeta Republike Srpske i BugarskeFoto: SRNA

Krajišnik je izrazio nadu da će Fiskaklni savjet Bugarske, kao članica mreže Fiskalnih savjeta EU, podržati ulazak Fiskalnog savjeta Republike Srpske u tu asocijaciju.

- Na osnovu Memoranduma možemo imati konkretnu saradnju u izradi analiza fiskalnih kretanja za zemlje Јugoistočne Evrope koje su nama važne i utiču na našu fiskalnu stabilnost - rekao je Krajišnik nakon potpisivanja dokumenta.

On je istakao da je zadatak svake države podizanje fiskalne odgovornosti s ciljem obezbjeđivanja stabilnosti i održivosti javnih finansija.

Krajišnik je podsjetio da je usvajanjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti Republike Srpske učinjen značajan korak ka povećanju fiskalne disipline i obezbjeđenju fiskalne stabilnosti u čemu je Fiskalni savjet Republike Srpske imao svoju ulogu.

Grozdanov je rekao da je Memorandum o saradnji fiskalnih savjeta Bugarske i Republike Srpske jedan dokument koji predstavlja osnovu za buduću saradnju.

- U kom pravcu će se ta saradnja razvijati zavisi od fiskalnih savjeta Bugarske i Republike Srpske i njihove zainteresovanosti da je produbljuju - istakao je Grozdanov.

On je dodao da su prije potpisivanja ovog memoranduma članovi Fiskalnog savjeta Republike Srpske imali priliku da učestvuju na godišnjoj konferenciji koju organizuje Fiskalni savjet Bugarske u Sofiji.

Prije današnjeg potpisivanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je sa Krajišnikom i Grozdanovim.