latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:27 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Šipovo i Јezero iznenađeni odlukom Ustavnog suda BiH o knjiženju zemljišta

Lokalna vlast i stanovnici opštine Mrkonjić Grad i Šipovo zaprepašteni su odlukom Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta na nivo BiH. Tom odlukom u ove dvije lokalne zajednice bilo bi izuzeto više od 16.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je oko 22 odsto teritorije ovih opština.

Načelnik opštine Šipovo, Milan Kovač, kaže da su u ovoj lokalnoj zajednici iznenađeni donošenjem neustavne odluke Suda BiH od izuziumanju 9.416 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najveći dio tog zemljišta odnosi se na navodno nekadašnje Poljoprivredno dobro "Nikola Bojnović" iz Glamoča. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji je nekada pripadao opštini Glamoč, uz entitetsku liniju razgraničenja.

- Mi ćemo ispoštovati odluke Vlade Srpske i Narodne skupštine i nećemo dozvoliti da se nakaradna i politička odluka Ustavnog suda sprovede na području opštine Šipovo - naglasio je načelnik Kovač.

Slična je i sitauacija u opšptini Mrkonjić Grad. Radi se o 7.300 hekatara najkvalitetnijeg poljopivrednog zemljišta. Nadležni tvrde da je odluka neustavna i politička i da je ne provodljiva.

Slobodan Rajković, načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i uređenje opštine Mrkonjić Grad, ističe da nije upoznat sa tekstom odluke.

- Čini mi se da do sada ovim poljoprivredmim zemljištem upravljala opština i privatni vlasnici. Ranije je bilo u vlasništvu poljoprivrednih zadruga, a poslije njih je zemljište postalo svojina opštine - rekao je Rajković.

Odgovorni u Šipovu i Mrkonjić Gradu kažu da će predložiti Vladi Republike Srpske da poljoprivredno zemljište knjiže na lokane zajednice.