latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:41 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

U Prijedoru prestala da radi ambulanta oralne hirurgije

Ugovorom o finansiranju od strane Fonda zdravstva Republike Srpske, ove godine nije obezbijeđeno finansiranje ambulante oralne hirurgije u Stomatološkoj službi Doma zdravlja u Prijedoru. U ovoj službi, u kojoj radi jedini oralni hirurg na području Prijedorske regije, zatečeni su ovom odlukom. Apeluju na nadležne da se u cilju dobrobiti građana šest lokalnih zajednica Prijedoske regije, hitno obezbijedi finansiranje ambulante oralne hirurgije.

Kada je Prijedorčanin Goran Dakić svog šesnaestogodišnjeg sina, zbog problema s zubima, odveo u jedinu javnu ambulantu oralne hirurgije u Prijedorskoj regiji, bio je neprijatno iznenađen. Saznao je da usluge, za koje se do sada, uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, plaćala samo participacija, sada plaća puna cijena, bez obzira na osiguranje.

Do ovog problema je došlo jer Ugovorom o finansiranju u Fondu zdravstva Srpske nisu predviđena sredstva za prijedorsku ambulantu oralne hirurgije. Riječ je o jedinoj ambulanti oralne hirurgije u Prijedorskoj regiji, kojoj gravitiraju pacijenti iz šest lokalnih zajednica.

Iz prijedorskog Doma zdravlja reagovali su na ovu odluku, ali im je, kažu, stigao odgovor Fonda u kojem se navodi da su kao ustanova dužni da sklope ugovor sa Zavodom za stomatologiju ili Dentalnom klinikom u Banjaluci.

- Mi kao zdravstvena ustanova možemo da pošaljemo pacijente u te zdravstvene ustanove sa uputnicom, ali mi smatramo da je to vrlo nepraktično, jer nisu problem samo građani grada Prijedora već je tu obuhvaćena i oklina. Mi imamo i prostor, i opremu, i jednog vrsnog, mladog doktora pred kojim tek vrijeme dolazi. Ali....- naglasila je v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor Milica Marijanović. 

Ovim potezom, dovedeno je u pitanje i radno mjesto jedinog mladog prijedorskog oralnog hirurga Ivice Tihostup.

- Moja je želja da ostanem ovdje da radim i nadam se da će se ova odluka promijeniti i da neću morati nešto razmišljati o odlasku u neku stranu zemlju - kaže ovaj mladi doktor.

Za funkcionsanje ove službe potrebno je izdvojiti do 100.000 maraka. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja saopšteno je da pacijenti mogu da biraju između više ustanova, koje imaju potpisan ugovor s Fondom i da je riječ o specijalizovanim zdravstvenim uslugama, koje ne pripadaju primarnom nivou zdravstvene zaštite, te se ne ugovaraju s domovima zdravlja.