latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:13 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Utvrđen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srpskoj čiji je cilj otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata za zadovoljenje javnih potreba.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade SrpskeFoto: SRNA

- Ovim zakonom, kao novina, proširen je krug lica koja mogu biti privatni partneri, tako što je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da su predlaganjem ovakvih rješenja prevaziđena ograničenja koja su bila propisana zakonom koji je na snazi, te dodaje da se javno‐privatno partnerstvo može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

- Važna izmjena odnosi se na pravo jedinica lokalne samouprave da odlučuju o projektima javno-privatnog partnerstva, odnosno da daju saglasnost na prijedlog projekta i zaključivanje ugovora, ako je javni partner jedinica lokalne samouprave. Takođe, pojednostavljen je i ubrzan postupak odobravanja projekta i smanjen broj faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno-privatnog partnerstva - pojašnjava se u saopštenju.

Ovim izmjenama zakona, naglašava se, procedura realizacije projekata modelom javno‐privatnog partnerstva bi se pojednostavila, prvenstveno kroz procedure odobravanja projekata i zaključivanja ugovora.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske kojim se poboljšava procesni položaj oštećenog u krivičnom postupku radi efikasnije zaštite njegovih prava, a to uključuje i pravo da preuzme krivično gonjenje ako tužilac odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

Kako se navodi u saopštenju, izmijenjene su procesne odredbe koje su u funkciji višeg nivoa zaštite prava osumnjičenih, odnosno optuženih lica i prava oštećenih.

- Smanjena je funkcionalna nadležnost sudije pojedinca, prenesena nadležnost za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti sa okružnog na republičkog tužioca, skraćena dužina trajanja pritvora u istrazi, osiguran dodatni stepen zaštite interesa djeteta kao neposredno oštećenog/žrtve krivičnog djela i oštećenog u seksualnim deliktima kroz način ispitivanja - navodi se u saopštenju.

Vlada je danas utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

- Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske bilo je neophodno pristupiti zato što su odlukom Ustavnog suda Srpske broj U-69/17 neustavnim proglašene odredbe člana 2 stav 2 i člana 56 tačka 2 Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici - navedeno je u saopštenju.

Predloženim nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.