X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:57 ⇒ 20:01 | Izvor: SRNA

Јutjub cenzuriše pjesmu "Sviće zora" (VIDEO)

Srpska muzička grupa Beogradski sindikat saopštila je da ih korporacija Јutjub cenzuriše jer nisu postavljeni na trending listu ovog kanala, iako su samo prvog dana po objavljivanju pjesme "Sviće zora" /koja je postala nezvanična himna litija u Crnoj Gori/ imali više od 500.000 pregleda.
Beogradski sindikat - Sviće zora - Foto: Screenshot/YouTube
Beogradski sindikat - Sviće zoraFoto: Screenshot/YouTube

- Nismo postavljeni na trending listu, a sve sa ciljem smanjivanja broja pregleda. Nakon toga smo svakodnevno uočavali kako se broj pregleda rapidno usporava, a vrlo često i smanjuje. Kao dokaz tome dostavljamo fotografije na kojima se to jasno vidi - navedeno je u saopštenju.

Iz Beogradskog sindikata istakli su da, nakon što je pjesma prešla milion pregleda, u periodu od ponoći do 12.00 časova broj pregleda je prema algoritmu Јutjuba bio svega 500, iako je "prosjek pregleda u tom istom periodu do sada iznosio 50.000".

Oni su poručili da pjesmu "Sviće zora" svakako nisu radili zbog broja pregleda i trendinga, te da je to i jedan od razloga zbog kog su sve vrijeme ćutali o tome šta se dešava.

- Međutim, kako je ovakvo ponašanje Јutjuba više nego skandalozno, sa ciljem da se javnost, a pogotovo mladi, informišu o postojanju cenzure na internetu, bili smo primorani da reagujemo. Očigledno je da isti oni koji u javnosti konstantno nastoje da umanje broj prisutnih građana na litijama širom Crne Gore, sada smanjuju i broj stvarnih pregleda pjesme "Sviće zora", a korporacija Јutjub im to omogućava - zaključeno je u saopštenju.

Grupa Beogradski sindikat već je ranije bila izložena cenzuri Јutjuba. U oktobru 2018. godine zabranjeno je emitovanje pjesme "Dogodine u Prizrenu", koju su zajedno izveli članovi ove grupe i ženske Etno-grupe Trag, a koja je posvećena svim nevinim žrtvama na Kosmetu.