latinica  ћирилица
21/02/2020 |  18:25 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Primljen Dodikov zahtjev za sazivanje sjednice NSRS

Kabinet predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića danas je primio zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje sjednice Narodne skupštine o aktivnostima Fronteksa i posjeti BiH predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Na sjednici bi narodni poslanici trebali da se izjasne o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiX, bez konsenzusa usvojene na sjednici Predsjedništva BiH 19. februara, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

U dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta, bez konsenzusa usvojenog na sjednici Predsjedništva u srijedu, 19. februara, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je narodne poslanike da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Po Ustavu BiH Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ukoliko u roku od 10 dana od dana prosljeđivanja Izjave NSRS dvotrećinskom većinom potvrdi Izjavu, osporena Odluka i Zaključak ne stupaju na snagu.

Dodik je u srijedu rekao da je zbog odluka druga dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića o dolasku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u BiH i aranžmana sa Fronteksom odlučio da pokrene institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

On je rekao da sporazum sa Fronteksom u pogledu rješavanja migrantske krize podrazumijeva da se bezbjednosne snage EU rasporede na granice Unije, a to znači samo prema Hrvatskoj, što, kako je naveo, usložnjava pitanje koncentracije migranata i štetno je po BiH.

Kada je riječ o odluci o dolasku Đukanovića, Dodik je rekao da je smatrao da njegov dolazak treba da bude odgođen, imajući u vidu probleme i poziciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a samim tim i srpskog naroda, koji je u BiH konstitutivan.