latinica  ћирилица
21/02/2020 |  19:48 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

SNSD uputio poziv na razgovore partijama iz Srpske i FBiH

Ovo je jedan od najtežih trenutaka nakon Dejtona i Srpska neće dozvoliti da je dalje razgrađuju, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke. Najavio je da prije upućivanja u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, predstoje razgovori SNSD-a sa partijama u Srpskoj, ali i Federaciji.

SNSD će na razgovore pozvati sve političke partije iz Srpske, ali i Federacije, koje imaju svoje predstavnike u oba doma Parlamenta BiH, kako bih upoznao sa suštinom Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi uskoro trebalo da bude upućen u parlamentarnu proceduru. Od partija iz Srpske očekuju jedinstvo, a podršku će, uvjereni su, dobiti i od HDZ-a. Iako, kažu, još postoje određene dileme, prijedlogom je definisano da troje sudija Ustavnog suda, koji bi zamijenili strane, bira Predsjedništvo, a potvrđuje Dom naroda BiH.

- U Ustavu piše da Republika Srpska bira dvojicu sudija, dok FBiH bira četvoricu. Ako hoćete da birate trećeg sudiju iz Srpske, morate da mijenjate Ustav. Smatramo da je veoma teško doći do promjene Ustava i da ustavnu materiju ne treba dirati - poručio je Dodik.

Primarni cilj je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kaže Dodik i dodaje da će zakon ići u redovnu, a ne hitnu proceduru, kako bi svi zainteresovani subjekti mogli da daju svoje sugestije. I pored toga, nije izvjesno da će zakon na kraju biti usvojen, kaže Dodik, ali smatra da će biti dobra osnova za političku i javnu raspravu. Dodaje da su snažna i jedinstvena poruka Parlamenta Srpske, kao i odlučnost srpskih predstavnika u zajedinčkim institucijama na provođenju skupštinskih zaključaka, značajno ojačali poziciju Srpske.

- Nisam siguran da ne postoji zabrinutost Bošnjaka što se tiče ove situacije, pogotovo nakon manifestacije naše odlučnosti da na nivou zajedničkih oragana  postupimo onako kako smo odlučili u NSRS. Mislim da je i Bošnjacima postalo jasno da se treba sjesti i razgovarati - rekao je Dodik.

Dodik je na razgovor pozvao i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, iako, kaže, nije optimista kada je riječ o mogućnosti za postizanje dogovora. Nekorektnim je ocijenio poziv Mirka Šarovića da objavi na koga je sve prenošeno vlasništvo nad spornim poljoprivrednim zemljištem i ko su korisnici koncesija, rekavši da ne zna na šta je predsjednik SDS-a mislio.

- Gdje god postoji uzurpacija mi ćemo to ispitati i javnost će o tome biti upoznata. Mislim da se ovdje radi o spekulaciji koja ide s ciljem da se ospore ove odluke. Mislim da to nije fer od gospodina Šarovića - kaže Dodik.

Proces, koji je započet na posebnoj sjednici Narodne skupštine, nije oročen na 60 dana, pojasnio je Dodik. To je, kaže, prvi rok u kojem će biti podnesen izvještaj republičkom Parlamentu o do tada sprovedenim aktivnostima, a ne rok za njihov završetak.

U narednom periodu, SNSD će održati sastanke u svim gradskim i opštinskim odborima stranke, ali organizovati i niz javnih tribina, kako bi sve zainteresovane građane informisali o preduzetim mjerama. Osim toga, u narednih nekoliko dana trebalo bi da budu finalizirani i pregovori sa Mićom Mićićem o zajedničkom djelovanju u Bijeljini, najvio je Dodik.