latinica  ћирилица
21/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Trivić: Srbi moraju da čuvaju nacionalni i kulturni identitet

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je večeras u Brčkom da jezik i pismo ne poznaju granice, te da je to potvrdio i gest Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kada je sa Ministarstvom prosvete Srbije potpisalo sporazum koji definiše geografsku zastupljenost srpskog jezika.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je na tribini o srpskom jeziku i ćirilici pojasnila da je to prostor gdje su Srbi nekada živjeli, gdje sada žive i gdje će živjeti.

- Upravo je to i moto večerašnje tribine kojim želimo da poručimo da je važno da Srbi gdje god da žive moraju da čuvaju svoj nacionalni i kulturni identitet, jer je to dio njihovog bića. Samo na taj način možemo opstati kao narod - izjavila je Trivićeva novinarima.

Ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je sala Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle", gdje je održana tribina, večeras bila puna.

- To je znak da nismo zaboravili ni naše pismo, ni naš jezik i dobra osnova da još snažnije radimo na očuvanju našeg jezika i pisma, da nam ono bude u svakodnevnoj upotrebi jer samo na takav način možemo da očuvamo naš kulturni i nacionalni identitet - poručila je Trivićeva.