latinica  ћирилица
21/02/2020 |  20:08 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Vlada kreirala onlajn platformu "Biznis Srpske"

Onlajn platforma "Biznis Srpske" kao vodič za potencijalne investitore. Na ovoj internet prezentaciji, koja se svakodnevno inovira, predstavljeni su prirodni resursi i zakonska rješenja Republike Srpske, za privlačenje stranih investicija. Na srpskom i na tri strana jezika, platforma će biti dijeljena putem naših predstavništava i privrednih komora, i dostupna privrednicima širom svijeta, koji žele da ovdje ulože kapital.

Onlajn platforma na srpskom, engleskom, ruskom i njemačkom dostupna je potencijalnim investitorima. Ovo je najbolja prilika da se, između ostalog, upoznaju sa kojim prirodnim resursima raspolažemo u poljoprivreedi, energetici, banjskom turizmu i prerađivačkoj industriji. Blizina Evropske unije, šume, nezagađeno zemljište i vode neke su od naših prednosti.

- Mi ćemo posredstvom naših predstavništava i privrednih komora sa kojima smo već razgovarali, u Bavarskoj, Sankt Peterburgu, materijal distribuisati da bismo potencijalnim investitorima pokazali čime raspolaže Republika Srpska u sferi poljoprivrede, energetike, banjskog turizma, prerađivačke industrije - rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Prema njegovim riječima, u prezentaciju su uvrštena i zakonska rješenja Republike Srpske i mogućnost da investitori ministarstvima upute određena pitanja.

- Ima i vodič na koji način se mogu registrovati preduzeća, a besplatno su prezentovani i naši privredni kapaciteti iz raznih oblasti - izjavio je Višković.

On je poručio da Vlada i na ovaj način poziva "velike igrače" iz Evrope da dođu i skupa iskoriste potencijale Republike Srpske na obostranu korist.

Krajem marta, u Banjaluci će biti održan sastanak o poziciji privrede i pravcima daljeg razvoja, na kojoj će učestvovati javni univerziteti, domaći privrednici i predstavnici instiutucija Srpske. Za septembar je planirana i međunarodna konferencija, na kojoj će biti predstavljeni potencijali Republike Srpske.