latinica  ћирилица
21/02/2020 |  20:11 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Hapšenje inspektora pokazalo da ni u policiji nema zaštićenih

Inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet banjalučke Policijske uprave Nenad Grujić i Јelena Florijan, osumnjičeni za primanje mita, odlukom Okružnog suda ostaju u pritvoru. Terete se da su, od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića, pokušali da iznude novac, za obustavljanje navodnog postupka protiv njega.

Dok mediji prepričavaju filmske detalje policijske akcije "Sirano", u kojoj su uhapšena dva inspektora za privredni kriminalitet Policijske uprave Banjaluka, stručnjaci objašnjavaju koliko je važno da MUP očisti svoje redove. Ovo je, kažu, dobra poruka građanima da niko ne može da krši zakon, i niko ne može da ih ugrožava, čak i ako je riječ o pripadniku policije.

- To je ono najbolje što je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač mogao da uradi. Niko neće biti pošteđen ko se ogriješio o zakon, pa ni oni koji su bili doskora nagrađivani za određene rezultate. Za dobar posao pripadnik MUP-a će biti nagrađen, a kada se ogriješi o zakon biće kažnjen - rekao je stručnjak za bazbjednost Predrag Ćeranić.

Privođenje inspektora za privredni kriminalitet PU Banjaluka (Foto: Srna)

Uhapšeni inspektor Grujić prošle godine odlikovan je Srebrnom plaketom MUP-a Republike Srpske za zasluge u radu. A da u MUP-u niko neće biti zaštićen, prekrši li zakon, potvrdio je i sam ministar Lukač. Mjesta za takve ljude, kaže, neće biti u MUP-u.

- Pozivam sve građane, koji na bilo koji način budu oštećeni, ili da im neko od inspektora pokušava napraviti iznudu, da to prijave MUP-u jer sa ovim dokazujemo da niko neće biti zaštićen - istakao je ministar.

Prilikom hapšenja, kod inspektora Nenada Grujića i Јelene Florijan pronađeno je 20.000 maraka, koje su uzeli od Vidića, očekujući da će im naknadno dati još novca. Određena količina novca pronađena je i pretresom lokacija i vozila koje koriste.