latinica  ћирилица
22/02/2020 |  08:21 ⇒ 08:36 | Autor: SRNA

Savić: Lajčak nije prosrpski orijentisan

Politikolog Vojislav Savić izjavio je da zvuči nevjerovatno da neko može nazvati prosrpski orijentisanim ministra inostranih i evropskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka koji je tokom svog mandata u BiH bio u sukobu isključivo sa Srbima.
Vojislav Savić (foto: Facebook / Vojislav Savić) -
Vojislav Savić (foto: Facebook / Vojislav Savić)

- Svi se sjećamo te krize - rekao je Srni Savić, reagujući na tekst objavljen na portalu "EU Obzerver" u kojem se Lajčak opisuje "kao prosrpski političar koji je slab na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika".

On kaže da je kod određene i srećom sve malobrojnije grupe ljudi na Zapadu, a u Sarajevu već odavno, stvorena takva atmosfera da sve što nije izrazito antisrpsko odmah postaje prosrpsko.

- Ta logika je neodrživa, a takva vrsta propagande, nadajmo se, pripada prošlom vijeku - naglasio je Savić.

On je dodao da se Lajčak bitno ne razlikuje od drugih evropskih diplomata, ali da je političko Sarajevo očekivalo nekoga ko će biti isključivi egzekutor njihovih, unitarističkih interesa, te da je tu objašnjenje za ove napade na njega, koji će se vremenom samo pojačavati.

- I u samom tekstu navedeno je, bez okolišanja, da je za ovaj posao potreban neko ko će više sankcionisati /srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada/ Dodika i Republiku Srpsku i ko se neće libiti da koristi pravno nasilje da to učini. Iskreno, smatram da je to skandalozno samo po sebi - ukazao je Savić.

Savić smatra da interesovanje stranih sila za BiH opada, ali da to komšijama u Federaciji BiH još niko nije javio.

- Što prije prestanu tražiti partnera u Vašingtonu ili Briselu, a okrenu se razgovorima sa Srbima i Hrvatima, to bolje po njih i sve nas - rekao je Savić.

U tekstu, koji prenosi N1, navedeno je da bi EU napravila veliku stratešku grešku ako bi slovačkog ministra inostranih poslova Miroslava Lajčaka izabrala da vodi pregovore Beograda i Prištine.

Savić podsjeća na činjenicu da je Lajčak svojevremeno aktivno učestvovao u razdvajanju Srbije i Crne Gore.

Miroslav Lajčak je dobar poznavalac prilika na Balkanu budući da je u prošlosti obavljao nekoliko funkcija na ovim prostorima. Od 2001. do 2005. godine bio je ambasador Slovačke u SR Јugoslaviji, od 2007. do 2009. visoki predstavnik u BiH, te supervizor EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.