latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:54 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Izložba fotografija "Sedamdeset godina plivačkog sporta u Trebinju"

U trebinjskom Muzeju Hercegovine otvorena je izložba fotografija ”Sedamdeset godina plivačkog sporta u Trebinju”, koje prate razvoj vodenih sportova na Trebinjšici.

Ovom izložbom obilježen je i veliki jubilej , 70 godina od osnivanja Sportskog društva Јedinstevo koje je brzo preimenovano u Leotar.

Osim što su bili dobri sportisti , ljudi koji su bili uključeni u rad Plivačkog kluba Leotar bili su prije svega entuzijasti. Svojim zalaganjem proslavili su vodene sportove, kako u gradu na Trebišnjici tako i u bivšoj državi.

- Smatrali smo da da treba da se obilježi i da se uživo vidi na neki način kako je to sve izgledalo, jer su plivački klub i njegovi akteri, postizali veoma značajne rezultate - naveo je Mihajlo Tešanović predsjednik Udruženja prijatelja Trebinja.

Trebinjski vaterpolisti bili su devet puta prvaci bivše Јugoslavije , a uporedo sa njima i trebinjski plivači ostvarivali su dobre rezultate. Bivši sportisti na vodi sa sjetom se sjećaju mladosti i dana svoje najveće slave.

- Јuniosrko prvenstvo BiH održano je 1951.godine. Pobijedili samo Mladost iz Sarajeva i osvojili prvo mjesto i do danas nikada nije organizovano juniorsko prvenstvo. Tako da smo i mi i dalje prvaci , juniorski prvaci ove BiH - rekao je Ljubiša Anđelić.

Milenko Milenković dodao je da je njegova prva titula bila 1958. na 1.500. Tada sam bio i plivač i vaterpolosta , ali među ovih devet osvojenih, bio je u ekipi koja je osvojila pet.

Izgradnja Zatvorenog bazena u Trebinju , puno će značiti današnjim generacijama plivača, istaknuto je na izložbi. To je ujedno i podsrek plivačkom sportu i masovnosti vodenih sportova.