latinica  ћирилица
22/02/2020 |  10:57 ⇒ 11:16 | Autor: RTS

Srbija planira zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan kaže da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe jednokratne plastike.
Plastični pribor za jelo - Foto: ilustracija
Plastični pribor za jeloFoto: ilustracija

Goran Trivan je za RTS rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti mjerama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno plaćanje kaucije za plastične i staklene flaše, limenke...

- Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zaiteresovani za tu pricu - naveo je Trivan.

EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Govoreći o mjerama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da "Srbijagas" i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje.

Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mjernih stanica.

TRivan je istakao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.

- Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret - istakao je Trivan.